Дана Гарсија

С Википедије, слободне енциклопедије
Дана Гарсија
Дана Гарсија
Лични подаци
Пуно имеДана Марија Гарсија Осуна
Датум рођења(1978-02-04)4. фебруар 1978.(46 год.)
Место рођењаБогота, Колумбија
www.dannagarcia.com
Веза до IMDb-а

Дана Гарсија (шп. Danna García) колумбијска је глумица.[1]

Биографија:[уреди | уреди извор]

Дана Гарсија научила је да се понаша пред камерама још као девојчица, чије су одрастање пратили милиони гледалаца у њеној родној Колумбији. Страствени љубитељ уметности, весела и хумана, Дана се увек истицала по свом принципу да ствари морају да се раде како треба. Млада глумица започела је своју каријеру као четворогодишњакиња и њено лице од тада није силазило са малих екрана широм света. Откако је одиграла незаборавну Марселу Ваљехо у једној од најуспешнијих колумбијских теленовела - Café con aroma de mujer (Кафа са мирисом жене), Дана је постала позната на светском нивоу. Захваљујући харизми, једноставности, професионалности и великом таленту, заволели су је људи из Латинске Америке, САД, Шпаније, Италије, Србије, Индонезије, чак и Јапана.

Ћерка певачице која је обележила седамдесете године прошлог века, Клаудије Осуне, Дана је као мала почела да снима телевизијске рекламе, а са седам година водила је програм Notituticuanti и глумила у серијама Imaginate, Tantas cosas и Seres queridos. Уследило је више од 25 улога на телевизији и у квалитетним теленовелама попут Al final del Arcoiris, Azúcar, Zarabanda, La casa de las dos palmas, La otra raya del tigre и Victoria.

Године 1996. Дана први пут путује у Мексико, да би заиграла у теленовели Al Norte del corazón. После неколико месеци снимања, 1997. се враћа у Колумбију и снима теленовелу Perro amor, у којој игра Софију Сантању. Публика је била одушевљена њеном изведбом, а нису изостале ни награде. Две године касније, Дана поново долази у Мексико и добија главну улогу у серији Háblame de amor, и тако постаје прва Колумбијка која је тумачила главну улогу у мексичкој теленовели. По завршетку снимања путује у Њујорк и наставља студије позоришта на престижном институту Lee Strasberg Theatre Institute. Након годину дана, талентована глумица враћа се на мале екране и у САД снима теленовелу La Revancha, која је имала одличну гледаност у Порторику, Венецуели, Мексику, Шпанији, Холандији, Грчкој и осталим европским земљама.

Ипак, Дана није само глумица - од мајке је наследила и таленат за певање. Године 1994. чини део групе Café Moreno, али након што добија златни и платинасти диск, група се распада и Дана одлучује да се посвети глумачкој каријери. Ипак, не одустаје потпуно од певања и интерпретира песме за теленовеле Perro amor, Háblame de amor, Pasión de gavilanes (Скривене страсти) и Te voy a enseñar a querer (Љубавна прича).

Упркос томе што сама каже да су јој у животу најбитније породица и глума, Дана се стално труди да превазиђе саму себе и на другим аспектима. Поред многобројних курсева, студирала је администрацију, али упркос великом напору, студије још није привела крају, због многобројних глумачких обавеза.

Пошто је одиграла главну улогу у светском феномену званом Pasión de gavilanes (Скривене страсти), уследиле су још две серије које су постигле огроман успех - Te voy a enseñar a querer (Љубавна прича) и Corazón partido (Сломљено срце). Потом се сели у Лос Анђелес, где је унајмљује ABC. Тамо наставља да усавршава глумачки таленат, да би свој велики повратак обележила улогом у теленовели La traición (Издаја), након које за мексичку Телевису снима Un gancho al Corazon . Следе Bella calamidades (Лола) и Alguien te mira (Неко те посматра) у продукцији Телемунда. 2011. са Телемунда прелази на конкуренску Телевису. Исте године добија улоге у филмовима El cielo en tu mirada и Carrusel. 2012. снима теленовелу Qué bonito amor. 2014. враћа се на ТВ екране кроз улоге у крими-теленовелама Camelia, la texana (епизодна улога) и Ruta 35 (главна улога). 2015. придружује се глумачкој постави теленовеле Lo imperdonable.

Занимљивости:[уреди | уреди извор]

  • течно говори шпански, енглески, немачки и француски језик.
  • има брата и сестру.
  • има потписан уговор са познатим компанијама попут Garnier и Maybelline из Њујорка.
  • неколико година је живела у Немачкој.
  • 1996. године постала је прва Колумбијка која је снимила мексичку теленовелу, и то на TV Azteci.
  • студирала је друштвену комуникацију и администрацију, као и глуму у Националном Колумбијском Позоришту.
  • 2004. године освојила је награду колумбијске телевизије Canal Caracol за најбољу главну женску улогу у теленовели Pasión de gavilanes (Скривене страсти).

Филмографија:[уреди | уреди извор]

Година: Српски назив: Оригинални назив: Улога: Жанр:
2016. / Las amazonas Дијана Сантос Луна теленовела
2015. / Lo imperdonable Ребека Рохо теленовела
2014-2015 / Ruta 35 Софија Бермудез теленовела
2014. / Camelia, la texana Роса теленовела
2012-2013 / Qué bonito amor Марија Росарио теленовела
2011. / Carrusel Марија Кристина филм
2011. / El cielo en tu mirada Анхелика филм
2010. Неко те посматра Alguien te mira Пиједад Естевес теленовела
2009-2010 Лола Bella calamidades Долорес Лола Кареро теленовела
2008-2009 / Un gancho al corazón Валентина Монита Лопез теленовела
2008. Тиемпо финал Tiempo final Ана серија
2008. Издаја La traición Соледад де Обрегон теленовела
2007. / Decisiones Франциска серија
2005-2006 Сломљено срце Corazón partido Аура Ечари теленовела
2004-2005 Љубавна прича Te voy a enseñar a querer Дијана Ривера теленовела
2003-2004 Скривене страсти Pasión de gavilanes Норма Елизондо теленовела
2002. / Lo que callamos las mujeres Лети серија
2000. / La revancha Соледад Сантандер / Марина Руиз теленовела
1999. / Hablame de amor Хулија / Химена теленовела
1998. / Perro amor Софија Сантања теленовела
1997. / Al norte del corazón Елоиса теленовела
1996. / El día es hoy Милена теленовела
1995. / Victoria Викторија теленовела
1994. Кафа са мирисом жене Café con aroma de mujer Марсела Ваљехо Кортез теленовела

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Основни подаци о глумици Архивирано на сајту Wayback Machine (4. јул 2013), Приступљено 5. 7. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]