Двадесета египатска династија

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Двадесета династија)

Двадеста династија, осамнаеста династија и деветнаеста династија се често називају, једним именом, Ново краљевство. Ова се династија сматра последњом у Новом краљевству, а следио ју је Трећи прелазни период Египта.

Владари[уреди | уреди извор]

Двадесету династију је основао Сетнат, али једини познатији члан је био Рамзес III, који је као свој узор имао Рамзеса II Великог.

Пљачке гробове[уреди | уреди извор]

Период ових владара је карактеристичан по почетку систематске пљачке краљевских гробница. Многи од докумената који датирају из овог периода се тичу истрага и казни за ова недела, посебно у доба владавине Рамзеса IX и Рамзеса XI.

Пад династије[уреди | уреди извор]

Слично као што се догодило с претходном Деветнаестом династијом, и ова је постала жртвом сукоба међу наследницима Рамзеса III. Тако је познато да су најмање три сина Рамзеса III преузела власт под именима Рамзес IV, Рамзес VI и Рамзес VIII. Поред тога Египат је у исто време постао жртва неколико сушних периода, ниског водостаја Нила, глади, побуна и корупције; што је све поткопавало краљевски ауторитет. Власт последњег фараона двадесете династије Рамзеса XI је тако ослабила да су Високи свештеници Амона у Теби у ствари постали владари Горњег Египта, док је Смендес контролисао Доњи Египат још и пре смрти Рамзеса XI. Смендес је временом основао Двадесетпрву династију у Танису.

Хронологија Двадесете династије[уреди | уреди извор]

Рамзес XIРамзес XРамзес IXРамзес VIIIРамзес VIIРамзес VIРамзес VРамзес IVРамзес IIIСетнат

Референце[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]