Два и по мушкарца (ТВ серија)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Два и по мушкарца

Два и по мушкарца
Два и по мушкарца

Оригинални назив Two and a Half Men
Жанр Комедија
Формат Ситком
Творац Чак Лори
Сценариста Чак Лори
Режисер Чак Лори
Улоге Ештон Кучер
Чарли Шин
Џон Крајер
Ангус Т. Џоунс
Земља порекла Застава Сједињених Америчких Држава САД
Језик енглески
Број сезона 12
Број епизода 268
Продукција
Дужина трајања ~ 30 минута
Продукција Chuck Lorre Productions
The Tannenbaum
Дистрибутер Си-Би-Ес
Емитовање
Први емитер Си-Би-Ес
Прво приказивање 22. септембар 2003.
Емитовање у Србији
Први емитер ТВ Б92
Прво приказивање април 2011.
Спољашње везе
Званичан веб-сајт
Веб странице продукције
Профил на IMDb-ју
Преглед на TV.com-у

Два и по мушкарца (енгл. Two and a Half Men) америчка је телевизијска хумористичка серија о заједничком животу браће Чарлија и Алана Харпера и Алановог сина Џејка. Прва епизода серије премијерно је приказана 22. септембра 2003. на каналу Си-Би-Ес. Серија је у Србији емитована на ТВ Б92.

Радња[уреди]

Чарли и Алан су браћа. Иако су скоро потпуно различити, некако истовремено чине одличан тим. На први поглед изгледа као да имају заједничко само лош однос са својом мајком Евелин. Браћа ће ипак испасти сличнији него што су и сами мислили када их неочекиване околности споје у ни мање ни више, заједнички живот. Алан је компулсивно уредан киропрактичар кога жена, манипулативна Џудит, избацује из куће иако ће он уредно наставити да води рачуна о свему и плаћа све њене трошкове. Алан нема куд него да дође код свог брата Чарлија, хедонисте и фриленс писца џинглова који живи опуштеним и раскалашним животом у својој луксузној кући на плажи. Алан се не усељава сам већ доводи и свог сина Џејка, дебељушкастог клинца опседнутог храном и лењим за школу. Како ће се Чарлијев и Аланов животни стил ускладити, како ће одрастати Џејк између брижног и ефикасног оца и опуштеног стрица и како уз све то најбоље избећи Евелин… У деветој сезони, Чарли гине када га удари воз у париској подземној железници. Тада се појављује Волден, интернет милијардер који је због несрећне љубави покушао самоубиство. Волден купује Чарлијеву кућу у којој ће остати да живе Алан и Џејк. Чарли се враћа као дух који прогања Алана.[1]

Џејк се запошљава у војску где ради као кувар. После годину дана одлази у Јапан такође у војску. Убрзо после тога, у потрази за оцем долази Џени, ћерка Чарлија Харпера, али сазнаје да њен отац није жив, као и да је његову кућу купио Валден Шмит у којој живи са њеним стрицом Аланом, пошто нема где да оде остаје да живи са њима.

Ликови[уреди]

 • Чарли Харпер (Чарли Шин) је хедониста, нежења, воли пиће, жене га обожавају. Пише џинглове и песме за децу, воли да задиркује свог брата Алана, али га и много воли, иако то не жели да призна. Потпуно је различит од свог брата, богат је и опуштен. Обожава свог нећака Џејка и даје му савете који углавном нису за његове године. [2] Чарли је погинуо када га је ударио воз. Док је Алан је у болници, Чарлијев дух га прогања.
 • Алан Харпер (Џон Крајер) је Џејков отац и Чарлијев брат, два пута се развео и неспретан је са женама. Непрестано га прати лоша срећа. Џудит је прва жена са којом је спавао, али је њихов брак био хладан и након развода када је изгубио кућу усељава се код свог брата Чарлија. Иако је фин углавном га привлаче жене које се лоше понашању према њему.
 • Џејк Харпер (Ангус Т. Џоунс) је Аланов и Џудитин син. Већи део дана проводи играјући игрице и једући испред телевизора. Иако воли свог оца и стрица често је груб према њима.
 • Берта (Кончита Фарел) је Чарлијева кућна помоћница, жена оштрог језика и веома радознала. Има сестру Дејзи, са којом се не слаже добро и често се свађа. Има много кћери и унучади, које повремено доводи са собом на посао у Чарлијеву кућу.
 • Евелин Харпер (Холанд Тејлор) је Чарлијева и Аланова мајка и Џејкова бака. Бави се некретнинама. Она није баш привржена својим синовима, а ни свом унуку, осећање је обострано. Њих тројица не обожавају Евелин јер је хладна, надмена, саркастична и у све се меша.
 • Џудит (Марин Хинкл) је Аланова бивша жена и Џејкова мајка, жена којој ништа није смешно, осветољубива и заљубљена у себе. Она презире Алана и користи сваку прилику да га понизи. Живи луксузним животом на рачун алиментације коју Алан плаћа.
 • Роуз (Мелани Лински), манипулативна и луцкаста комшиница која је након кратке авантуре са Чарлијем одлучила да по сваку цену остане у његовом животу и стално му се преко балкона пење у кућу. [3]
 • Волден Шмит (Ештон Кучер) интернет милијардер, после несрећне љубави са Бриџет купује кућу Чарлија Харпера, Алан му је помогао да се помири са девојком па му је за узврат допустио да остане да живи у кући, док се не снађе. Убрзо постају и пријатељи.

Улоге[уреди]

Глумац Улога Сезона
Ештон Кучер Волден Шмит 9 - 12
Чарли Шин Чарли Харпер 1 - 8
Џон Крајер Алан Харпер 1 - 12
Ангус Т. Џоунс Џејк Харпер 1 - 10
Холанд Тејлор Евелин Харпер 1 - 12
Кончита Ферел Берта 1 - 12
Мерин Хинкл Џудит Харпер-Мелник 1 - 10
Мелани Лински Роуз 1 - 10
Кети Бејтс дух Чарлија Харпера 9
Амбер Тамблин Џени, ћерка Чарлија Харпера 11 - 12

Продукција[уреди]

Ештон Кучер и Џон Крајер
Чарли Шин који је у серији глумио Чарлија Харпера
Чак Лори извршни продуцент серије
Чак Лори, Мерин Хинкл, Кончита Ферел, Ештон Кучер, Џон Крајер, Ангус Т. Џоунс и Холанд Тејлор на снимању десете сезоне
Амбер Тамблин

Чарли Шин је отпуштен током снимања последње епизоде осме сезоне због вређања творца серије Чака Лорија и узимања дроге. Лори је из серије избацио лик Чарлија Харпера којег глуми Чарли Шин. Шина је у деветој сезони заменио Ештон Кучер у улози Волдена Шмита. [4]

Ангус Т. Џонс који је играо Џејка Харпера, позвао је гледаоце да престану да гледају серију, на снимку за калифорнијску Хришћанску цркву, рекао је да је схватио да му не одговара шкакљиви хумор, који је главна карактеристика једне од најпопуларнијих серија на америчкој телевизији и да не жели више да игра у тој серији. [5] Убрзо се јавно извинио [6] али се због тога његов лик само епизодно појављује у десетој сезони, [7]иако је најављено да ће се и у једанаестој сезони епизодно појављивати јер је одлучио да се бави музиком.[8] Џонс је одлучио да напусти серију.[9]

Занимљивости[уреди]

Чак Лори извршни продуцент серије написао је и музичку нумеру за шпицу серије а на конвенцији телевизијских критичара у лето 2005. рекао да нумеру певају студијски музичари а не глумци који само „отварају уста“.

Свака епизода добија назив по реченици која постоји у сценарију.

Чарлијево пуно име је Чарлс Френсис Харпер.

Аланово пуно име је Алан Џером Харпер.

Џејково пуно име је Џејкоб Давид Харпер. Рођендан му је 14. марта.

Алан плаћа алиментацију од 3875,32 долара месечно.

Аланов мобилни телефон звони мелодијом Лудвига Ван Бетовена „За Елизу“. Један од гегова који се провлачи кроз целу серију је звоњава његовог телефона у најневероватнијим и најнезгоднијим ситуацијама или местима.

Алан је био са пет жена које су пре њега биле са Чарлијем: Шери, Норма, Мелиса, Роуз и Кенди (којом се и оженио а затим се развели)

Иако у серији игра млађег брата, Џон Крајер је заправо пет месеци старији од Чарлија Шина.

Пиво које браћа Харпер пију је немачко пиво Радебергер Пилснер.

Ни једног тренутка се не помиње шта Џудит ради. За све остале се зна: Алан је киропрактичар, Чарли је писац џинглова а касније композитор дечјих песмица, Евелин продаје некретнине, Берта је спремачица, Кенди је глумица, а Роуз је у управном одбору татине банке.

Лик кућне помоћнице Берте није био планиран као стални лик, али је глумица Кончита Ферел одушевила публику и од друге сезоне постала стални лик.

Чарли Шин постао је најплаћенији глумац тв комедије 2008. године са 300.000 долара по епизоди. До 2011, та сума је достигла невероватних 1.800.000 долара.

Чарли Шин не свира клавир у овој серији. Његов дублер је Грант Гајсман који заиста свира док Шин глуми на клавијатури која не функционише. Гајсман је такође композитор музичких џинглова које његов лик компонује.

Снимање је било прекинуто током седме сезоне 2010, када је Чарли Шин отишао у клинику за лечење болести зависности. Овоме је претходило насиље у породици између њега и његове тадашње жене Брук Мулер.

Прва епизода девете сезоне са Ештоном Кучером у главној улози имала је рекордних 28,7 милиона гледалаца у САД. [10]

Сезоне[уреди]

Сезона Епизода Премијерно емитовање
Почетак емитовања Завршетак емитовања
1 24 22. септембар 2003. 24. мај 2004.
2 24 20. септембар 2004. 23. мај 2005.
3 24 19. септембар 2005. 22. мај 2006.
4 24 18. септембар 2006. 14. мај 2007.
5 19 24. септембар 2007. 19. мај 2008.
6 24 22. септембар 2008. 18. мај 2009.
7 22 21. септембар 2009. 24. мај 2010.
8 16 20. септембар 2010. 14. фебруар 2011.
9 24 19. септембар 2011. 14. мај 2012.
10 23 27. септембар 2012. 9. мај 2013.
11 22 26. септембар 2013. 8. мај 2014.
12 22 30. октобар 2014.

Кад водењак пукне[уреди]

Кад водењак пукне (енгл. Due Date) је амерички филм из 2010. године у коме се на крају приказује сцена из серије Два и по мушкарца у којој се појављују Чарли Шин и Џон Крајер који играју своје ликове из серије а код њих долази Џејков професор. Зек Галифијанакис у филму глуми Итана глумца који у серији Два и по мушкарца глуми Џејковог професора.[11]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

 1. ^ „Kejti Bejts glumi Čarlija“. blic.rs Приступљено 27. 2. 2013.. 
 2. ^ „Charlie Sheen Abruptly Quits 'Two And A Half Men' With No Remorse“. Dimewars.com Приступљено 27. 2. 2013.. 
 3. ^ „DVA I PO MUŠKARCA (TWO AND A HALF MEN)“. tvprogram.rs Приступљено 27. 2. 2013.. 
 4. ^ „Scenarista “Dva i po muškarca” se osvetio Charlieju Sheenu“. bravo.rs Приступљено 27. 2. 2013.. 
 5. ^ „Zvezda “Dva i po muškarca” kritikuje seriju: "To je prljavština!"“. bravo.rs Приступљено 27. 2. 2013.. 
 6. ^ „‘Two and a Half Men’s’ Angus T. Jones apologizes for calling show ‘filth’; meme-ification begins [Updated“]. washingtonpost.com Приступљено 28. 2. 2013.. 
 7. ^ „Mladog glumca Angusa T. Džonsa izbacuju iz serije "Dva i po muškarca"“. bravo.rs Приступљено 27. 2. 2013.. 
 8. ^ „Džejk napušta "Dva i po muškarca"“. b92.net Приступљено 3. 5. 2013.. 
 9. ^ „Two and a Half Men Adding a Lady to Replace Angus T. Jones“. usmagazine.com Приступљено 11. 7. 2013.. 
 10. ^ „Rekordna gledanost Dva i po muškarca sa Kučerom“. vesti-online.com Приступљено 27. 2. 2013.. 
 11. ^ „Due Date“. imdb.com Приступљено 3. 5. 2013.. 

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :