Замак Виндзор

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Дворац Виндзор)
Замак Виндзор
Информације
Локација Уједињено Краљевство Виндзор, Беркшир
Статус завршена
Саграђена 11. век
Коришћење Званична резиденција Британске краљевске породице, део отворен за посетиоце
Површина 45.000 m²
Власник Британска краљевска породица

Замак Виндзор (енгл. Windsor Castle) је резиденција британских монарха која се налази у Виндзору, у округу Беркшир.[1] Овај замак је познат као једна од три званичне резиденције британске краљевске породице. Највећи је стално насељени замак на свету. Површина саме грађевине је 45.000 m². Замак на овом месту је изградио Вилијам I Освајач након инвазије Нормана у 11. веку[2].

Изграђен је на вештачки направљеном узвишењу стратешки важном за контролу реке Темзе и главног пута ка Лондону.[3][4] Првобитно је био окружен дрвеном палисадом и јарком, а касније су изграђене камене зидине у време владавине Хенрија I.[5][6] Од времена његове владавине овај замак је постао резиденција британских владара,[7] што га чини и најдуже насељеним замком у Европи. Током Првог баронског рата је одиграо значајну улогу. Тада је два пута био под опсадом, али је успешно одбрањен.[8] Хенри III је током 13. века изградио луксузну палату у оквиру комплекса замка, док је Едвард III поново саградио замак, што је био најскупљи грађевински пројекат неверског карактера у средњовековној Енглеској.[9] У оквиру замка је у 15. веку изграђена капела светог Ђорђа. Током владавине Тјудора замак је задржао свој изглед, али су Хенри VIII и Елизабета I повећали значај овог замка, јер су га користили за одржавање свих значајних дипломатских догађаја.

Током Енглеског грађанског рата коришћен је као седиште војске Парламента и као место на којем је Чарлс I био у притвору. Чарлс II је уз помоћ архитекте Хју Меја је извршио реконструкцију већег дела замка. Након периода у којем је замак био слабо одржаван, Џорџ III и Џорџ IV су у 18. веку реконструисали палату Чарлса II и тиме јој дали данашњи изглед. Краљица Викторија је извршила само мање промене на замку у којем су током већег дела њене владавине били организовани пријеми поводом разних свечаности. Током ваздушне битке за Британију у њега се склонила краљевска породица од бомбардовања. У пожару 1992. је претрпео значајна оштећења. Данас је популарна туристичка атракција у којој се организују пријеми за стране државнике, и у којем Краљица Елизабета II проводи викенде.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Мишић, Милан, ур. (2005). Енциклопедија Британика. В-Ђ. Београд: Народна књига : Политика. стр. 56—57. ISBN 86-331-2112-3. 
  2. ^ Mackworth-Young 1982, стр. 6.
  3. ^ Rowse 1974, стр. 12.
  4. ^ Robinson 2001, стр. 13.
  5. ^ Emery 2006, стр. 193.
  6. ^ Tatton-Brown 2008, стр. 18.
  7. ^ South 1977, стр. 35.
  8. ^ Tatton-Brown 2008, стр. 24.
  9. ^ Brindle & Kerr 1997, стр. 39.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Замак Виндзор, Званични сајт британске краљевске породице
  • Замак Виндзор, Сајт The Royal Collection – Информације за туристе о дворцима у Уједињеном Краљевству