Диана Драгутиновић

С Википедије, слободне енциклопедије
Диана Драгутиновић
Диана Драгутиновић
Лични подаци
Датум рођења(1958-05-06)6. мај 1958.(65 год.)
Место рођењаБеоград, ФНРЈ
УниверзитетЕкономски факултет Универзитета у Београду
Политичка каријера
Политичка
странка
Демократска странка
Министар финансија
7. јул 2008 — 14. март 2011.
ПретходникМирко Цветковић
НаследникМирко Цветковић

Диана Драгутиновић (Београд, 6. мај 1958) српски је економиста, политичар и универзитетски професор.

Биографија[уреди | уреди извор]

У Београду је завршила основну школу и гимназију. Дипломирала, магистрирала и докторирала на Економском факултету Универзитета у Београду, где и данас изводи наставне вежбе и предавања.[1]

Била је специјална саветница у Министарству финансија и економије од 2001. до 2002. године, као и специјални саветник у Међународном монетарном фонду (2002–2004).

Од 1. септембра 2004. године била је вицегувернерка Народне банке Србије са одговорношћу за координацију и управљање истраживања и статистике, монетарне политике и платног система.

Она је била министар финансија у Влади Републике Србије чији је председник био др Мирко Цветковић и која је изабрана 7. јула 2008. године.

Главне области њених стручних истраживања су: макроекономија, економетријско моделирање, финансијско програмирање, теорија дугорочног економског раста, анализа конвергенције, инфлација, монетарна и фискална политика, сиромаштво (посебно сиромаштво деце) и социјална политика (нарочито програми заштите породица са децом).

Ауторка је уџбеника, десет монографија, више од 50 студија, чланака и радних папира.

Удата је и мајка је двоје деце.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Драгутиновић, Диана. „Стабилизација и раст у привреди Југославије : макроеконометријско истраживање : докторска дисертација”. Универзитетска библиотека "Светозар Марковић". Београд : [с. н.], 1993. Приступљено 27. 1. 2018. [мртва веза]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Политичке функције
Министар финансија
2008–2011
Мирко Цветковић