Diageo

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Дијаџио)
Дијаџио
Делатностпроизводња пића
Основано1997.
СедиштеЛондон
Производиалкохолна пића
Веб-сајтwww.diageo.com

Дијаџио (Diageo plc) је највећа мултинационална компанија за производњу пива, вина и жестоких пића на свету. Деоницама компаније се тргује на Лондонској деоничкој берзи, а америчке депозитарне признанице се котирају на Њујоршкој деоничкој берзи.[1]

Реч „дијаџио“ је настала англизацијом споја латинске речи dia („дан“) и грчке речи γεο („гео“, „свет“), што је замишљено да симболизује уживање у брендовима компаније сваки дан и свугде. Дијаџио је члан индекса Футси 100.

Седиште компаније је у Лондону. Тренутни (2009) директор је Пол Волш, а председавајући је Франц Хумер. Компанија је 2008. имала 22000 запослених, продају од 10,643 милијарди британских фунти и нето зараду од 2,226 милијарди фунти.

Фабрика за производњу канадског вискија Краун ројал у Џимлију (Манитоба, Канада)
Чаша Гинис пива.
Боца посебног издања вискија Џони Вокер са црном налепницом.

Историја[уреди | уреди извор]

Дијаџио је настао 1997. уједињавањем фирми Гинис и Гранд метрополитан, коју су предводили директори Ентони Гринер и Филип Јеј у Гинису те Џорџ Бул и Џон Мекграт у Гранд метрополитану. Палете производа Гиниса и Гранд мета су биле махом комплементарне, без значајног преклапања.

Дијаџио је 2002. продао ланац ресторана брзе хране Бургер кинг конзорцијуму који је предводила америчка компанија Тексас пасифик за 1,5 милијарду долара. Дијаџио је такође био власник компаније за производњу и прераду хране Пилзбери до 2000, када ју је продао Џенералс милсу.

Операције[уреди | уреди извор]

Дијаџио је холдинг компанија за неке од најпрепознатљивијих алкохолних брендова, међу којима су:

Дијаџио стоји иза 9 од 20 водећих светских брендова дестилованих жестоких пића. Компанија издваја осам брендова као своје „глобалне приоритетне брендове“: Смирнов, Џони Вокер, Гинис, Бејлиз, Џеј енд Би, Кептен Морган, Куерво и Танкереј. Дијаџио је такође највећи светски произвођач вискија са 30 дестилерија. Вискији из бројних дестилерија у Шкотској се продају како под својим именом тако и за производњу разних блендованих скочова које компанија продаје.

Референце[уреди | уреди извор]

==