Диск-џокеј

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Ди-џеј)
Ди-џеј Спуки, 2003.

Диск-џокеј (енгл. disk jockey, скраћ. DJди-џеј) је особа која је одговорна за пуштање музике, на пример у клубовима, на модним ревијама, радио-станицама, и слично. Оригинална ријеч диск се у почетку односила на грамофонске плоче, а не на компакт-дискове који су се касније појавили.

Постоји неколико врста ди-џејева (ди-џејеви који пуштају музику на радио-станицама, ди-џејеви који пуштају хип хоп музику и слично). Међутим, најпопуларнији су ди-џејеви који пуштају музику у разним кафићима, клубовима, дискотекама, итд. Такви ди-џејеви се пре свега опредељују за електронску, денс, хаус и сличну музику.

Ди-џеј сет[уреди | уреди извор]

Ди-џеј сет (скуп) је припремљен материјал, винил плоче, компакт-дискови, музички одбирци (семплови, узорци), које ће ди-џеј пуштати.

Ди-џејеви у Србији[уреди | уреди извор]

Први диск-џокеји у Београду су се појавили са првим диско клубовима, шездесетих година двадесетог века, који и нису били прихваћени у тадашњем социјалистичком друштву. Седамдесетих година двадесетог века је најпопуларнији радијски диск-џокеј у бившој Југославији био Зоран Модли [1]. Један од првих клупских диск-џокеја је био Сава Радосављевић, који је пуштао музику у популарном „Таш клубу“, једно време познатом и под именом „Цепелин“[тражи се извор]. Доба тадашњих диск клубова се завршава осамдесетих година са диск клубом „Дуга“ и последњим широко познатим ди-џејем Мистер Чупком.

Данас се најпознатијим ди-џејевима у Србији сматрају Марко Настић и Дејан Милићевић [2][3].

У свету је позната и ди-џеј српског порекла (по оцу), Ди-џеј Милинка.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Матурски рад о историји београдских диско клубова 1967-1981” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 14. 07. 2012. г. Приступљено 27. 10. 2007. 
  2. ^ „Домаћа пратња диџеј Умека, 5.9.2006”. Архивирано из оригинала 11. 12. 2007. г. Приступљено 27. 10. 2007. 
  3. ^ „Нисомниа, 13. август 2004.”. Архивирано из оригинала 23. мар 2012. г. Приступљено 23. дец 2008.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date=, |archive-date= (помоћ)