Дмитриј Рогозин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Дмитриј Рогозин

Дмитриј Рогозин
Дмитриј Рогозин

Биографија
Датум рођења 21. децембар 1963.
Место рођења Москва (СССР)
Вероисповест православац
Диплома са Московски државни универзитет

Дмитриј Олегович Рогозин (рус. Дмитрий Олегович Рогозин, Москва, 21. децембар 1963) руски је политичар и дипломата. Он је био стални представник Руске Федерације при НАТО-у у Бриселу од 2008. до 2011. Од 2011. замјеник је предсједника Владе Руске Федерације задужен за одбрамбену индустрију.

До марта 2006. био је предсједник партије Отаџбина (рус. Родина).

Биографија[уреди]

Дмитриј Рогозин се родио у породици која има дугу војничку традицију. По очевој линији Рогозин припада пољском племићком роду Миткевича-Желтока.[1] Међутим, један његов прадеда (деда његове мајке), Милан Јовановић,[2] има српско поријекло из племена Дробњаци. Милан се родио и одрастао у селу Петњица код Шавника у Црној Гори, одакле је као добровољац отишао у Руско-јапански рат (1904—1905)[3] заједно са још неколико хиљада сународника. Након рата Милан је остао у Русији и ту је засновао породицу. Умро је 30-их година у Оренбургу гдје се и данас налази његов гроб.

Отац Дмитрија Рогозина је био Олег Константинович Рогозин, генерал-поручник, професор, доктор техничких наука, херој социјалистичког рада. До одласка у оставку вршио је дужност првог замјеника начелника Службе наоружања Министарства одбране Совјетског Савеза. Мајка му је била Тамара Васиљевна Рогозина (дјевојачко Прокофјева). До одласка у пензију радила је у стоматолошком комплексу Московског медицинског стоматолошког института.

Каријера[уреди]

Партија Јединствена Русија[уреди]

У фебруару 2003. године Дмитриј Рогозин је објавио да напушта Народну партију Русије и прелази у Јединствену Русију. Као разлог је навео то да људи који подржавају предсједника (Владимира Путина) морају наступати у једној политичкој организацији.

Партија Отаџбина[уреди]

Дана 14. септембра 2003, на оснивачкој конференцији изборног блока Отаџбина (Народно-патриотски савез) био је изабран за потпредсједника Високог савјета блока и за руководиоца изборног штаба. Дана 7. децембра 2003, Дмитриј Рогозин је био поново изабран на депутатску дужност када је блок Отаџбина освојио 9,1% гласова и прошао у Државну думу. Изабран је за замјеника предсједника Државне думе, а у марту 2004. за руководиоца фракције Отаџбина. Био је члан Комитета Државне думе за међународне послове. У време предсједничких избора 2004, између Рогозина и потпредсједника партије Сергеја Глазјева је настао раскол: Рогозин је позвао партију да подржи Владимира Путина, док се Глазјев сам желио кандидовати за предсједника. У унутарпартијској борби Рогозин је побиједио Глазјева, и јула 2004. године је постао јединствени предсједник партије.

Новембра 2005, пред изборе за Московску градску думу, изашла је скандалозна телевизијска реклама Очистимо Москву од смећа са учешћем Рогозина. Партија је оптужена за екстремизам, а Дмитрију Рогозину је био објављен информациони бојкот, тј. партија није могла учествовати ни на једним изборима за регионалне парламенте. Због таквог притиска он је марта 2006. године дао оставку на дужност предсједника партије и руководиоца фракције. У децембру 2006. године организовао је оснивачки конгрес Конгреса руских општина где је био изабран за предсједника.

Априла 2007, Рогозин је објавио своју намјеру да оснује партију под именом Велика Русија. Маја 2007. године одржао се оснивачки конгрес, али партија на крају није била регистрована.

Стални представник Руске Федерације при НАТО-у[уреди]

Дана 9. јануара 2008, указом предсједника Руске федерације Владимира Путина Рогозин је био именован за сталног представника Русије при НАТО-у у Бриселу, што је постало широк предмет разговора међу руском политичком елитом.

Лични живот[уреди]

Породица[уреди]

Дмитриј Рогозин је ожењен и има сина. Супруга му се зове Татјана Генадијевна Рогозина (дјевојачки Серебрјакова). Син му се зове Алексеј Дмитријевич Рогозин, и бави се бизнисом, члан је Омладинске друштвене коморе. Године 2005. Дмитриј Рогозин је постао дјед, родио му се унук Фјодор, а 2008. унука Марија.

Занимања[уреди]

Дмитриј Рогозин је мајстор спорта за рукомет. Активно се бави фудбалом, тенисом и кошарком. Такође се бави роњењем.

Дипломатски ранг[уреди]

Образовање и научни рад[уреди]

Дмитриј Рогозин говори енглески, шпански, италијански и француски језик. Он је доктор филозофских наука. Године 1996. на Филозофском факултету Московског универзитета одбранио је дисертацију на тему „Руско питање и његов утицај на националну и међународну безбједност“ и постао је кандидат (магистар) филозофских наука. Године 1999. одбранио је докторску дисертацију на тему „Проблеми националне безбједности Русије на крају 21. вијека“.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :