Досије икс

Из Википедије, слободне енциклопедије


Досије икс
The X-Files
X-Files intro.jpg
Најавна шпица Досијеа икс из првих осам сезона
Жанр научна фантастика, драма
Дужина прибл. 45 мин
Режија
Продуценти Крис Картер
Сценарио
Улоге Дејвид Дуковни
Џилијан Андерсон
Роберт Патрик
Анабет Гиш
Мич Пилеџи
Држава САД
ТВ станица ФОКС
Прво приказивање 10. септембар 1993.
Последње приказивање 19. мај 2002.
Број епизода 201

Досије икс је америчка телевизијска серија (углавном научнофантастичног карактера) чији је аутор Крис Картер. Серија је трајала девет сезона, од 1993. до 2002. године, на мрежи ФОКС. Из ње је 1998. проистекао филм, а серија је представљала критичарски и комерцијални успех, делом и због главних глумаца, Дејвида Дуковнија и Џилијан Андерсон.

Дуковни је играо Фокса Молдера, а Андерсонова Дејну Скали, два агента ФБИ-ја са задатком да истражују паранормалне феномене. Са заплетима као што су теорије завере о ванземаљцима и владина заташкавања, серија је опонашала елементе епизода из неких ранијих серија као што су Зона сумрака и култна серија Твин Пикс, у којој се Дуковни појавио као агент-травестит који ради за „Наркотике“. Серија је брзо постала популарна међу америчким гледаоцима.

Серија је популаризовала фразе као што су „Не веруј никоме“, „Истина је негде тамо“ и „Желим да верујем“ чиме је стекла мноштво обожавалаца. Обожаваоци обично деле Досије икс приче на митолошке епизоде, које се баве дуготрајном причом надоилазеће инвазије ванземаљаца, и на епизоде „чудовишта недеље“, које се баве чудним створењима и ситуацијама везаним за паранормално. Неколико епизода су такође истраживале везу између Молдера и Скали.

Настала је и посебна група фанова, који су бележили и уживали у сексуалној тензији између Молдера и Скали. Прва епизода у којој се ова тензија види је "Троугао" (6x03), где су се Молдер и Скали први пут пољубили пред камером - ово се у епизоди одиграло на броду - иако се епизода није одиграла у стварности.

Амерички TV Guide означио је Досије икс као једну од највећих телевизијских серија свих времена, те као другу култну серију свих времена, после Звезданих стаза. Крис Картер је употребио Досије икс као основу за један спин-оф у истом универзуму (Усамљени револвераши), за једну серију која се у једном тренутку укрстила са „Досијеом икс“ (Миленијум) и за, чини се неповезани, Harsh Realm. Ове серије, међутим, нису задржале пажњу критике и публике о оноликој мери колико и Досије икс.

Утицај[уреди]

Како Картер наводи, на „Досије икс“ значајно су утицале серије Alfred Hitchcock Presents, Зону сумрака, Night Gallery и Kolchak: The Night Stalker. Глумац Дерен Макгавин, који је играо Карла Колчака у Kolchak: The Night Stalker појавио се у две епизоде Досијеа икс као агент Артур Дејлс, лик који је описан као „отац досијеа икс“.

Досије икс је инспирисао многе касније ТВ серије, укључујући Strange World, Burning Zone, Special Unit 2, Mysterious Ways, Carnivàle, Dark Skies и The 4400, од којих ни једна није доживела популарност Досијеа икс.

ФОКС је такође и емитовао серију базирану на Досијеу икс, названу Миленијум, чији је продуцент такође био Крис Картер. Приче Миленијума и Досијеа икс су се повремено преплитале, а Молдер и Скали су се накратко појавили у једној епизоди Миленијума. Френк Блек, протагониста Миленијума, касније се појавио у Досијеу икс да реши нерешене случајеве, али је баш у то време Миленијума укинут.

Емији[уреди]

Током девет сезона емитовања Досије икс је освојио два Емија за глуму, једног за сценарио и неколико техничких награда.

Глума[уреди]

Године 1996. Питер Бојл је освојио Еми у категорији Изванредни гостујући глумац у драми за своју тумачење лика у епизоди "Clyde Bruckman's Final Repose" из треће сезоне.

Године 1997. Џилијан Андерсон је освојила награду у категорији Изванредна главна глумица у драми за улогу агента Дејне Скали.

Сценарио[уреди]

Године 1996. Дарин Морган је освојио Еми у категорији Изванредно самостално достигнуће у драмском сценарију за епизоду "Clyde Bruckman's Final Repose". Та епизода је једна од четири високо цењене епизоде које је Морган написао за кратко време док је био у сценаристичком тиму.

Техника[уреди]

Током свог емитовања, Досије икс је освојио следеће награде у разним техничким категоријама:

 • 1994. Изванредно самостално достигнуће у графичком дизајну и уводним секвенцама
 • 1996. Изванредно самостално достигнуће у сниматељском раду за серију
 • 1996. Изванредно самостално достигнуће у монтажи звука за серију
 • 1996. Изванредно самостално достигнуће у звучном миксу за драму
 • 1997. Изванредни сценографија за серију
 • 1997. Изванредни монтажа звука за серију
 • 1998. Изванредни сценографија за серију
 • 1998. Изванредни монтажа са једном камером за серију
 • 1999. Изванредни шминка за серију
 • 2000. Изванредни шминка за серију
 • 2000. Изванредни звучни микс за драму
 • 2000. Изванредни специјални визуелни ефекти за серију
 • 2001. Изванредна шминка за серију

Досије икс: Победи будућност[уреди]

1998. године, из серије је произишао филм, Досије икс: Победи будућност (The X-Files: Fight the Future). Замишљен је као наставак последње епизоде пете сезоне, "The End" (5x20), али такође и као независна прича. Филм је доживео комерцијални успех. Међутим, већина угледних критичара није му била наклоњена. Филм, као и све епозоде серије после филма, и даље су предмет расправе међу фановима.

Промена[уреди]

Током последњих неколико сезона, серија је претрпела неке промене у развоју карактера и усмерењу заплета што је узроковало пад гледаности. Један од централних заплета серије, Молдерова потрага за сестром, разрешава се, а такође је разрешен и мотив односа Молдера и Скали. Да ли ова два лика „треба“ или „не треба“ да се упусте у везу много година је био, а и даље јесте, предмет многих дебата међу обожаваоцима. Сам Картер је одбио да потврди чињеницу да су два лика икада имала сексуалну везу. Може се, међутим, рећи да Досије икс има две врсте публике - једну сачињену од раних фанова, од којих су неки изгубили интересовање на пола серије, и нову, у састављену од обожаваоца који су серију почели гледати тек када је постала популарна.

Усамљени револвераши, трио теоретичара завере против владе који су с времена на време помагали Молдеру и Скали, такође су имали своју краткотрајну ТВ серију. Слично Миленијуму, укидање ове серије оставило је заплет неразрешеним, али су се сви ликови из серије појавили у епизоди Досијеа икс "Jump the Shark" (9x15), која је уједно послужила као последња епизода Усамљених револвераша. Трио се накратко појављује, као духови или Молдерова сећања, у последњој епизоди Досијеа икс, "The Truth" (9x19 & 9x20).

Дуковни одлази[уреди]

Надајући се да ће му популарност из серије отворити врата Холивуда, Дејвид Дуковни напушта Досије икс после седме сезоне. Његов одлазак је значајно утицао на заплет серије. У последњој епизода седме сезоне Молдера отимају ванземаљци а Скали остаје трудна. На самом крају последње епизоде осме сезоне Скали пита Молдера, који је у осмој и деветој сезони серије имао епизодне појаве, „Како је ово могло да се деси“, а он одговара речима „Мислим да обоје знамо“ и наставља да је љуби. С обзиром да је Скали остала неплодна после отмице у другој сезони, (а тај податак је откривен гледаоцима тек у епизоди "Memento Mori" (4x14) четврте сезоне), ово је био шок за Скали али и за све гледаоце серије.

У погледу очинства детета постојали су мутни наговештаји да је Молдер отац детета. Најдиректнија алузија појавила се у епизоди "Trust No 1." девете сезоне. У овој епизоди владин агент које је шпијунирао Скали, познат као „Сенка“, говори Скали следеће:

"Знам вашу крвну групу, ритам срца и ваш страх од кловнова из детињства. Знам име вашег дечка са колеџа, вашу праву боју косе, ваш ПИН број банкомата... Знам да проводите превише времена сама, и знам да сте једне усамљене вечери позвали Молдера у кревет. Био сам изненађен колико и ви."

Чињеница да Скали не пориче ову изјаву (што би било у складу с њеним карактером) потврђује истинитост ове тврдње.

У последњој епизоди серије, "The Truth", Молдер се обраћа Вилијаму са „мој син“ када га испитује војни официр и са „наш син“ када прича са Скали.

Сезона 8 и после ње[уреди]

Фокс Молдер у својој канцеларији у подруму, која је сада изложена у Холивудском музеју забаве

Дуковни се накратко појављивао у осмој и деветој сезони. У осмој сезони, Молдер се појавио као леш, који је у серији био закопан неколико месеци а потом је оживљен. Како се учешће Дуковнија и Андерсонове смањило у серији, уведена су два нова агента, Џон Догет и Моника Рејес (које су играли Роберт Патрик и Анабет Гиш). Картер је веровао да серија може да траје још десет година са новим главним глумцима. Ово, међутим, није био случај, јер Догет и Рејес нису допринели порасту гледаности серије како се Картер надао.

Девета и последња сезона серије завршава се двочасовном епизодом "The Truth", која је први пут емитована 19. маја 2002. године. Иако је Картер знао да ће се серија укинути, последња епизода не доноси разрешење заплета. Повремено се најављује снимање још једног филма, али за сада од тога нема ништа. Иако су Картер, Дуковни и Андерсонова потврдили учешће у филму, и даље не постоји сценарио ни званични распоред снимања. Почетак снимања филма најављен је за септембар 2006. године, али се са снимањем још није почело. Распорострањено је мишљење да би овај Досије икс био засебна авантура, што отвара питања како би се (или да ли би се) неразрешен завршетак серије разрешио у филму.

Досије икс: Желим да верујем[уреди]

Ипак, снимање дугоочекиваног наставка је започето децембра 2007. у Ванкуверу и трајало је до 11. марта следеће године. Крис Картер је изабрао баш ову локацију јер му се она чинила најлогичнијом. Званични назив филма је објављен 16. априла као: Досије икс: Желим да верујем (The X Files: I Want to Believe). На велико разочарање већине фанова, овај филм није повезан са последњом епизодом серије и не бави се централном тематиком, већ представља посебан случај Молдера и Скали. Молдер се као бегунац крије на локацији коју једино зна Скали. Она ради као неурохирург у католичкој болници, где је акценат стављен на њену приврженост дечаку по имену Кристијан, који болује од Сандхофове болести. На захтев агенткиње Дакоте Вајтни (Аманда Пит) која жели Молдерову експертизу паранормалног, агент Драми (Егзибит) тражи помоћ од Скали у лоцирању Молдера, како би помогли на случају који поред нестанка неколико жена укључује и нестанак ФБИ агенткиње. Помоћ им пружа и бивши свештеник Џозеф (Били Коноли), који сматра да му Бог шаље визије злочина. Мада је филм доживео мањи успех од прошлог, све је извесније да ће бити трећег дела који би се бавио ванземаљцима и колонизацијом планираном за 22. децембар 2012. Спекулише се и да би се у улози извршног продуцента уместо Картера нашао Френк Спотниц, који је изјавио да има идеју за наставак.

Слогани[уреди]

Дејвид Дуковни и Џилијан Андерсон као Молдер и Скали у Досијеу икс

Фраза "The Truth is Out There" (Истина је негде тамо) се обично приказује на екрану на крају сваке најавне шпице. У неким епизодама ова појављивале су се и друге фразе.

 • Не веруј никоме - "The Erlenmeyer Flask"
 • Поричи све - "Ascension"
 • 'éí 'aaníígÓÓ 'áhoot'é' - "Anasazi" ("Истина је далеко одавде“ на Наваху)
 • Apology is Policy - "731"
 • Све умире - "Herrenvolk"
 • Deceive Inveigle Obfuscate - "Teliko"
 • Ипак се креће - "Terma" ("Ипак се окреће“ на италијанском)
 • Веруј у лаж - "Gethsemane"
 • Све лажи воде до истине - "Redux"
 • Опири се или служи - "The Red and the Black"
 • Крај - "The End"
 • Die Wahrheit ist irgendwo da draußen - "Triangle" ("Истина је негде тамо“ на немачком)
 • In the Big Inning - "The Unnatural"
 • Amor Fati - "Sixth Extinction II: Amor Fati" ("Љубав судбине“ на латинском)
 • Веруј да би разумео - "Closure"
 • Ништа важно није се данас десило - "Nothing Important Happened Today II"
 • erehT tuO si hturT ehT - "4D"
 • Гледају - "Trust No One"
 • Dio t'ama - "Improbable" ("Бог те воли“ на италијанском)
 • Желим да верујем

Главни глумци[уреди]

Глумац Улога
Дејвид Дуковни Агент Фокс Молдер (19932001, 2002)
Џилијан Андерсон Агент Дејна Кетрин Скали (1993–2002)
Мич Пилеџи ¹ Помоћник директора Волтер С. Скинер (1994–2002)
Вилијам Б. Дејвис ² Си-Џи-Би Спендер, пушач (1993—2000, 2002)
Николас Лија Алекс Крајчек (1994—1996, 1998–2002)
Крис Овенс Џефри Спендер (1998—1999, 2002)
Џејмс Пикинс млађи Помоћник-заменик директора Елвин Керш (1998–2002)
Роберт Патрик Џон Догет (2000–2002)
Анабет Гиш ³ Моника Рејес (2001–2002)
¹ Пилеџи је на листи глумаца навођен као Also Starring (такође глуми) до последње сезоне кад је додат у главну шпицу.
² Дејвис је листи глумаца навођен као Also Starring (такође глуми) од сезоне 3 до сезоне 7.
³ Гиш је на листи глумаца навођена као Also Starring (такође глуми) у осмој сезони, када је додата у главну шпицу.

Досије икс око света[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :

Спољашње везе[уреди]