Драгана Мирковић

С Википедије, слободне енциклопедије
Драгана Мирковић
Мирковићева (2015)
Лични подаци
Име по рођењуДрагана Мирковић
Друга именаЛуче из Касидола[1]
Датум рођења(1968-01-18)18. јануар 1968.(56 год.)
Место рођењаКасидол, код Пожаревца, СР Србија, СФР Југославија
ЗанимањеПевачица
Музички рад
Активни период1984— данас
ЖанрПоп-фолк
Издавачка кућаСити рекордс
Остало
Веб-сајтwww.dragana.at

Драгана Мирковић (Касидол, код Пожаревца, 18. јануар 1968) српска је певачица поп-фолк музике. Многи извори је описују као највећу балканску звезду.[2][3][4][5] Са близу 10 милиона продатих носача звука и слике најпродаванија је певачица деведесетих година 20. века на простору бивше Југославије и Бугарске, као и најпродаванија певачица осамдесетих година, поред Лепе Брене. Популарна је широм бивше Југославије и једина је српска певачица која је распродала концерте на највећим стадионима у Бугарској, Румунији[6][7] и Босни,[8] као и једина српска певачица која је одржала велики солистички концерт у Турској.[тражи се извор] Позната је и по иновативним, високобуџетним и јединственим видео спотовима и компликованим кореографијама у стилу Џенет Џексон.[тражи се извор] Играла је у три филма, од којих је најпознатији „Слатко од снова”, у којем је тумачила главну улогу. Власница је телевизије „ДМ Сат” са седиштем у Пожаревцу. Најугледнији амерички магазин „Билборд” је објавио текст у коме је Драгана Мирковић названа „српском Мадоном или Лејди Гагом”,[9] а често је називају и „краљицом српске естраде”[10] или „лучетом из Касидола”,[1] па је свој албум из 2006. године назвала „Луче моје”.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је у Пожаревцу и одрасла у шесточланој породици у Касидолу, месту близу Пожаревца.[1] Са музиком се упознала захваљујући свом деди Драгутину, кога је слушала када је свирао хармонику. Са пет година научила је прву песму Девојка соколу зулум учинила.[тражи се извор] Њен музички таленат је брзо примећен, јер је учествујући на локалним такмичењима привукла пажњу важних људи из Дискоса који су јој понудили да сними плочу.[11]

Дуго је била у вези са Зораном Башановићем који је био и њен менаџер,[12]али се удала за Тонија Бјелића, бизнисмена који живи у Бечу, и родила двоје деце Марка (2001) и Мануелу (2002).[1] Након удаје Драгана се повукла из јавности. Након четири године паузе снимила је повратнички албум Траг у времену 2004. Током каријере одржала је шест солистичких турнеја и продала 1,5 милиона улазница, мање једино од Лепе Брене.

Каријера[уреди | уреди извор]

Музички почеци и прва плоча[уреди | уреди извор]

Први албум издат је априла 1984. године у сарадњи са Новицом Урошевићем, то да је њен таленат код публике био примећен од самог старта говори чињеница да је албум продат у 160.000 примерака. Први телевизијски наступ догодио се крајем 1984. у емисији "Новогодишња фолк парада", наступила је заједно са 12 тада најпопуларнијих певача фолк музике. Наредне 1985. године издат је други студијски албум такође у сарадњи са Новицом Урошевићем, публика албум прихвата подједнако добро као што је и првенац.

Са Јужним ветром[уреди | уреди извор]

Као члан Јужног ветра певала је на турнејама широм СФРЈ, а на концерту на Ташмајдану је певала пред, тада рекордних, 11.000 људи.

Драгана прекида сарадњу са Новицом Урошевићем и наредне 1986. године прелази у "Јужни ветар" и издаје трећу студијски албум под називом "Спаси ме самоће", насловна песма постала је evergreen као и песма "Кад би знао како чезнем", са тим албумом одлази на велику југословенску турнеју Јужног ветра заједно за још четворо тада најпопуларнијих певача Јужног ветра; Шемсом, Синаном, Милетом и Кемалом. Наредне 1987. године објављује нови албум, модернији од претходних и могло се чути да је са само 19 година почела да пева озбиљне и зреле песме. Годину дана касније 1988. издаје албум са којим је надмашила претходне, у старту издвајају се песме "Коло среће", "Још љубави има" и балада "Мило моје, што те нема", исте године одржава први солистички концерт у Дому синдиката, штампани медији пренели су: "Три узастопне вечери за концерт Драгане Мирковић у Дому синдиката тражена је карта више". Такође започиње и сарадњу са менаџером Раком Ђокићем. Године 1989. издаје најтиражнији албум са Јужним ветром "Симпатија" који је продат у 500.000 примерака, на албуму се нашло пуно хитова а међу њима и evergreen "Сто ћу чуда учинити". Исте године издаје прву видео касету са спотовима и добија први Оскар популарности за Хит године за песму "Симпатија". Средином августа 1990. издаје последњи албум са Јужним ветром, тада је изјавила: "Без ТВ спота, без остале рекламе плоча је до сада продата у 300.000 примерака, реклама тек треба да крене, што значи да могу да продајем високе тираже и без рекламе" и поред тога сматрала је да албум није довољно добар за њену публику и са тим разлогом напушта Јужни ветар. Исте године снима свој први шоу програм под називом "Вече са Драганом Мирковић" и у истом угошћава велику југословенску звезду Лепу Брену. У свом шоу програму промовисала је нове песме али се по први пут опробала и у страној музици отпевавши хит Мартике "I feel the Earth move", снима такође и дует "Е, мој докторе" са групом Зана и добија други Оскар популарности за певачицу године.

Деведесете[уреди | уреди извор]

Драгана је деведесетих година прешла, најпре у „ПГП-РТБ” (данас „ПГП-РТС”), а затим у „Зам” и снимила плочу "Долазе нам бољи дани". Сваке године имала је најпродаванији албум и нико није продао више плоча од ње у том периоду. Песме су биле у фолк-рок и фолк-поп стилу, док су се издвојиле Питају ме у мом крају, Умирем мајко, Баш тебе волим ја, Бићу његова, Црни лептир, Опојни су зумбули, Последње вече и многи други. Песма Плачи земљо са истоименог албума из 1995. године најпродаванија је српска песма на бугарском Ајтјунсу у историји и константно се налази међу 200 најпродаванијих.

Поред Драгане Јужни ветар напустили су и Перица Здравковић и Сава Бојић који формирају нови бенд под називом "Жар". Заједно са "Жар", "Фута" и "Злаја" бендом издаје нови албум. Издавач албума био је тадашњи "РТБ ПГП", Драганин нови албум представили су речима: "Продала је више од 2.000.000 плоча и касета. 1989. и 1990. године два пута узастопно побеђује на Поселу 202, најпопуларнијој фолк манифестацији и осваја два Оскара популарности РТВ Ревије. Сада вам је представљамо новим албумом са песмама за које мислимо да ће Вам се допасти".'' Жар се потрудио да модернизује Драганин нови албум што им је и успело али се ипак осетио утицај Јужног ветра. Песму "Добра девојка" коју јој је понудила Марина Туцаковић није била сигурна да ли да сними, било јој је чудно да пева о самој себи како је добра девојка, док је песма "Поклањам ти своју љубав" добила ремикс верзију што је уједно био и први ремикс на овим просторима. Ангажује се доста и око сценског наступа и кореографије па тако започиње сарадњу са плесном групом Ђогани Фантастико, издаје и видео касету са спотовима и тако постаје најактивнија певачица по питању снимања видео спотова. 1992. године одржала је концерт у Софији на стадиону Левски пред 55.000 људи.

После распада "Жар" бенда, наредне године Драгана се враћа на сцену у револуционарном духу. Године 1992. снима девети студијски албум који је био прво издање нове издавачке куће "ЗАМ". На албуму се по први пут нашао већи број песама, чак 13 међу којима су се нашле и evergreen песме "Питају ме у мом крају", "Умирем мајко" и "Долазе нам бољи дани" у самом старту издвојиле су се и песме "Да, да, да и "Две судбине" а Драгана је тада изјавила да је у року од два месеца касета продата у више од 150.000 примерака и да на концертима пева чак 7 песама, што је иначе била реткост. Снимила је спотове за 12. песама издавши такође и видео касету. Тираж овог албума неколико пута је доштампаван, продавао се како у државама бивше Југославије и дијаспори тако и у Бугарској и Румунији па је тираж бројао преко милион продатих примерака. Овим албумом постала је дефинитивно највећа звезда у целој бившој Југославији и шире. Те године одржала је и турнеју, у штампаним медијима најављена је серија од десет концерата у главном граду: "Укупно десет вечери забављаће публику у дворани "Дома синдиката", овом дружењу са београдским љубитељима њене музике претходила је успешна турнеја по четрдесетак градова на овим просторима и пуних месец дана гостовања по дијаспори." Године 1993. издаје јубиларни десети албум и симболично га назива "No. 10", посвећује га свом менаџеру Раки Ђокићу који је крајем године преминуо. Одржала је изузетно успешну турнеју по целој бившој Југославији са десет узастопних концерата у Дому синдиката. Издвојиле су се песме "До последњег даха", "Питам своје срце" и "Много сам те пожелела" за које је спотове снимила на Кипру као и турска обрада "Баш тебе волим ја" и "Ветрови туге". На албуму се нашло 12 песама, издала је и ВХС касету са 11 спотова. Исте године добила је Оскар популарности за десетогодишњу популаризацију и модернизацију фолк музике.

Након Зама прелази у "РТС ПГП", у септембру 1994. појавио се нови албум. Започиње сарадњу са групом "Beat Street" са којом је сарађивала и наредних година. Овај албум Драганини обожаваоци сматрају њеним најбољим албумом у каријери, може се рећи да су све песме са албума хитови. Аутори су већином Марина и Фута, док се Александар Милић Мили опробао као композитор и компоновао музику за баладу "Нисам ни метар од тебе" која се слободно може назвати еvergreen песмом, док је денс песме "Само један сат" и "Кажи ми" радио Хуса из групе "Beat Street". Године 1995. поново креће на велику турнеју по бившој Југославији, дешавало се да пева у два града дневно. Након турнеје 22. и 23. јуна одржала је солистичке концерте у центру "Сава", после дужег времена отпевала је и неке песме из периода када је сарађивала са Јужним ветром. Тадашњи штампани медији пренели су: "Два дана 8.000 обожаваоца уживало је у Драганиним највећим хитовима, гламурозно, холивудски, са беспрекорним озвучењем. Њени гости: Жељко Шашић, Нино, Дивљи кестен и Beat Street такође су били на висини задатка, тако да је публика задовољно напуштала два дана препуни Центар "Сава".". Концерт је директно преносила телевизија "Пинк". Крајем 1995. године издаје 12. студијски албум, тада је изјавила да је за месец и по дана продато 60.000 касета. На албуму се издвојила еvergreen песма "Плачи земљо" која и отвара албум а поред ње и песме: "И у добру и у злу", "Волела бих да те видим", "Стани сузо, стани" и хит дует са Нином "Дивља девојка", на овом и на наредним албумима сарадња са Марином и Футом је изостала. Наредне године 1996. издаје нови албум, издвојиле су се песме : "Нема промене", "Душу си ми опио", "Теби љубави", "То није твоја ствар", "Брате мој", као и дует са Жељком Шашићем "Очи пуне туге", исте године добија Оскар популарности за певачицу деценије. Наредне 1997. године издаје нови албум и отпочиње сарадњу са Дејаном Милићевићем који је урадио врло ефектан спот за песму "Последње вече", која се сматра за еvergreen. У самом старту издвојиле су се још и песме: "Којом гором", "Биће ми како кад", "Ко је да је", "Нико никог не воли" као и песме "Долина кестенова" и "Нећу покајање" које је компоновао Мирољуб Брзаковић Брзи. 20. марта 1998. године одржала је солистички концерт у хали "Пионир" пред 8.000 обожаваоца и тако започела турнеју, концерт је преносио "РТС". Нешто после осам зачула се ерупција одушевљења када се на бини обавијеном димом појавила Драгана у аутомобилу "Ламборгини Диабло", концерт је испратило доста кореографије, ефеката, пиротехнике... Како је сазнала да Саша Поповић и Лепа Брена отварају нову издавачку кућу "Гранд" одлучила је да наредни албум изда за њих. Албум је издат у фебруару 1999. за ПГП РТС у копродукцији са Грандом јер је РТС желео да Драгана по сваку цену остане у њиховој издавачкој кући. Албум је издат у 130.000 примерака, снимила је спот једино за песму "Данима" док је остале песме промовисала у емисијама Гранда и РТС-а. Врло често се појављивала у Грандовим емисијама најчешће на крају певајући две песме. Промоција албума нагло се прекинула због НАТО агресије над Југославијом од марта до јуна 1999. године, и поред тога песме су се издвојиле али не онако како је то био случај ранијих година, песма "Још си мени драг" и дан данас је велики хит.

У мају 2000. године прелази у издавачку кућу "Комуна" и издаје нови 16. студијски албум. Избор је пао на Комуну јер је желела да нови албум прате квалитетни спотови па је тако спотове за песме "Сама" и "Ја успомену чувам" снимила у Сахари док је врло интересантан и јединствен спот за песму "Немам ја милион судбина" снимљен у Београду. Песме су пратиле оријенталне мелодије, што је тада било у тренду. Иновативност која је пратила овај албум био је и диск неуобичајеног облика који је штампан у Швајцарској.

Двехиљадите[уреди | уреди извор]

Иако је изјавила да када се уда више неће певати ипак издаје нови албум "Траг у времену" јануара 2004. године, албум "Траг у времену" посветила је поред публике свом супругу Тонију и деци Марку и Мануели. Промоцију албума пропратила је и промена имиџа па је своју препознатљиву црну косу префарбала у црвено. Била је неспремна и затечена новом сценом у Србији у којој дуго није била, албум је био некомерцијалан, са песмама које у том тренутку нису претендовале да буду хитови. Снимљен је спот једино за песму "Ево добро сам" која је била слушана на нашим просторима, док су у дијаспори хитови биле песме "Тамо где је мило моје" и "Прстен". Како је схватила да је претходни албум био сувише некомерцијалан одлучује се на нешто потпуно другачије. Крајем фебруара 2006. издаје нови албум који је назвала "Луче моје", објавио га је "ПГП РТС". На албуму се није нашла ни једна класична фолк песма, песме су биле модерне а Драгана је одлучила да као некада уз кореографије сними спотове за готово све песме. Поред насловне хит су биле и песме "Судбина" и "На крају" као и песма "Печат на уснама" која је и данас велики хит. Наредне 2007. године снима дует са Данијелом Ђокићем "Живот мој" која постаје велики хит и ако ни једном није емитована на каналима са националном фреквенцијом. У децембру 2008. издаје албум "Експлозија" за продукцијску кућу "Vujin Records", поред тога што су песме биле одличне и квалитетне могле су се чути углавном само на "ДМ САТ" телевизији, тако да албум није довољно промовисан. За албум је снимљено неколико спотова које је радила "ДМ САТ" видео продукција, спотови за насловну нумеру и "Једино моје" снимљени су у Истанбулу где је одржала и концерт. После 12 година 30. септембра 2010. одржала је концерт у Београду у центру "Сава", концерт је био хуманитарног карактера.

Од 2011 до данас[уреди | уреди извор]

У априлу 2011. објавила је синглове "Једини" коју је посветила супругу Тонију за 10 година брака, "Другови" и "Срце моје". Спот за песму "Другови" снимила је у свом дворцу "Ebenfurth", док се у споту за песму "Једини" појављују њена деца Марко и Мануела. У децембру 2012. издаје јубиларни двадесети албум са двадесет песама у издању "Vujin Records"-а за Босну и дијаспору док је издавач за Србију био "Zmex". Године 2013. и у Румунији на тргу у Решици одржала је концерт пред 70.000 људи. 2014. године добија позив од порториканског певача Хосе Фелисијана да сниме дует на шта она са одушевљењем пристаје, дует је отпеван на енглеском и шпанском језику. Исте године 3. октобра одржала је велики солистички концерт у Београдској "Арени". Крајем јуна 2016. године издаје хит синглове "Лепи мој" и "Зашто ме тражиш" која броји преко 34 милиона пегледа на "YouTube"-у.

У петак, 3. октобра 2014. одржала је велики солистички концерт у Арени у Београду, пред око 20.000 људи.[13] Следеће, 2015. године, одржала је концерт на стадиону у Врњачкој Бањи пред више од 20.000 људи. Дана 16. децембра 2016. године наступала је у Софији, у највећој бугарској арени „Армеец“ пред 17.000 људи.[14] У периоду од 2016. до 2017. године била је члан жирија у популарном музичком такмичењу Пинкове звезде.

Након изласка свог двадесет првог студијског албума Од милион један, који је изашао у продаји 25. јануара 2017. године и оборио све рекорде слушаности (што говори о томе да неке нумере са истог заузимају и преко 20. милиона прегледа на Јутјубу), Драгана је започела велику солистичку турнеју Од милион једна.

Турнеју је отпочела 12. маја 2017. године у тузланској дворани „Мејден” и одржала концерт пред 8.000 људи.[15]

Исте године 7. августа одржала је концерт на Сврљишком тргу, где је оборила све рекорде посећености, а саобраћај је те вечери у целом Сврљигу био блокиран.<ref[1]</ref>

Потом је 3. и 15. септембра наступала је Бугарској и Сомбору, редом — на градском тргу у Банском пред више од 25.000 људи,[16] односно у спортској дворани „Мостоног” испред 5.000 људи.[17]

У новембру 2017. године је наставила своју велику солистичку турнеју Од милион једна и то у Америци, где је наступа после пуних двадесет година — 10. новембра наступала је у Торонту, 11. новембра у Чикагу, 17. новембра у Њујорку и 18. новембра у Сент Луису. У Америци је оборила све рекорде посећености.[18]

Дана 28. децембра 2017. године одржала је концерт за памћење у хали „Луке” у Бихаћу испред више од 3.000 људи.[19]

У 2018. је наставила своју турнеју и бројила енормне успехе по читавој Европи. Наступала је у Паризу (9. фебруара), Словенији (24. фебруара), Немачкој (3. и 17. марта), Швајцарској (24. марта), Хрватској (Загребу — 20. априла и Пули — 5. маја).

Средином априла 2018. године избацила је песму Проклет рођен — дует са Вуком Мобом, који је и одрадио текст за исту, док је музику и аранжман урадио Марко Морено. Песма је за врло кратко време оборила све рекорде, што говоре и сами прегледи на Јутјубу.

У јулу и августу 2018. је наставила своју турнеју и наступала прво у Босни и Херцеговини, а потом у Хрватској и Црној Гори. У Босни и Херцеговини је 20. јула наступала у Мостару, 21. јула у Љубушки, 27. јула на градском стадиону Велика Кладуша, а 31. јула у Санском Мосту. Потом је августа наступала у Хрватској, у Макарској 3. августа, а 19. августа у највећој Будванској дискотеци „Top Hill” пред 5.000 посетилаца.[20]

Дана 24. августа наступала је на градском тргу у Врању на манифестацији „Дани Врања”, где су организатори концерта закључили да је ово најпосећенији концерт откад постоји манифестација и да ће ући у историју.[21] Недуго потом, 1. септембра је наступала у Лесковцу на затварању лесковачке Роштиљијаде, а концерту је присуствовало око 40.000 људи.[22][23]

У октобру 2018. одржала је другу турнеју у Америци за мање од годину дана и поново оборила све рекорде посећености. 5. октобра наступала је у Детроиту, 12. октобра Де Мојн, 13. октобра Сент Луису, 19. октобра Чикаго и 20. октобра у Атлантаи.[24]

2023. године отпочела је на ТВ Курир, нови плесни шоу програм Раме уз раме са Драганом.[25]

Награде[уреди | уреди извор]

Награде Драгане Мирковић

Удружење радио станица Србије 1993. године прогласило је Драгану Мирковић за „Певачицу деценије”.[26] Исте године, људи у дијаспори бирали су најпопуларнију личност треће Југославије. Драгана је заузела високо друго место, иза тадашњег председника Слободана Милошевића.[27]

Три пута за редом однела је победу на некада највећој фолк манифестацији "Посело 202".

Добитница је 9 Оскара популарности.

Добитница "Мелка" као певачица која је обележила 1995. годину.

Два пута је добила награду за најбољу певачицу свих времена - БиХ Оскар 2006 и Београдски победник 2007.

Године 2008, гледаоци популарне бугарске телевизије „Балканика” прогласили су је најпопуларнијом певачицом на Балкану.[28]

Фестивали[уреди | уреди извор]

  • 1985. МЕСАМ - Умиљато око моје
  • 1989. Посело године 202 - Коло среће / Мило моје што те нема / Слађано моје, слађано
  • 1990. Посело године 202 - Симпатија, прва награда на Поселу
  • 1991. Посело године 202 - Кажи ми сунце моје / Добра девојка, прва награда на Поселу
  • 1992. Хит парада - Добра девојка
  • 2019. Сабор, Београд - Добитница естрадно - музичке награде Србије за животно дело (најмлађа добитница награде у историји)

Мултимедијална уметница[уреди | уреди извор]

Оно што је виђено само на МТВ-у, на снимцима концерата светских звезда, Драгана је применила на својим наступима. На концерту у Центру „Сава” 1995. године, уместо класичног микрофона, имала је бубицу која јој је дозвољавала пуну слободу покрета и играње са плесном групом према брижљиво осмишљеној и увежбаној кореографији.[тражи се извор]

Слатко од снова[уреди | уреди извор]

Играла је главну улогу у филму „Слатко од снова” који је имао своју премијеру 12. априла 1994. Филм је бајковита прича са елементима комедије о Дени, девојци која ради у Мекдоналдсу, а сања да постане звезда. Драгана је за потребе филма певала на енглеском језику.[тражи се извор] Драгана је играла споредне улоге у још два филма аустријске производње.[тражи се извор]

Рака Ђокић започео је снимање филма "Слатко од снова" у ком је Драгана имала главну улогу. И ако није била сигурна да ли треба да глуми, ипак је пристале, после Ракине смрти није било сигурно хоће ли се снимање наставити. Знајући колико је Рака желео да се тај филм сними Драгана по сваку цену наставља, сваки викенд имала је наступе по дијаспори и сама исплаћивала све трошкове филма. Први планирани назив филма био је "Фабрика снова" међутим назив је у последњи час промењен у "Слатко од снова". Драгана у филму изводи искључиво песме на енглеском које су рађене за потребе филма. У филму су глумила велика глумачка имена као што су: Велимир Бата Живојиновић, Милорад Мандић Манда, Бранко Цвејић, Живојин Жика Миленковић, Горица Поповић, Зоран Цвијановић, Бранка Катић, Ратко Танкосић. Премијера филма пропраћена је ватрометом и Драганином кореографијом уз песму "Baby don't you know".

Албуми[уреди | уреди извор]

Драгана Мирковић 2015.

Остало[уреди | уреди извор]

Спотови[уреди | уреди извор]

Драгана Мирковић на снимању спотова за песме:
  • Биће ми како кад (горе у левом углу)
  • Много сам те пожелела (горе у десном углу)
  • Душу си ми опио (доле у левом углу)
  • Ја успомену чувам (доле у десном углу)
  • Данима (средина)
Спот Година Режисер
Имам дечка немирног 1984 -
Утеши ме, тужна сам 1984 -
Хеј, младићу, баш си шик 1984 -
Опрости за све 1986 -
Спаси ме самоће 1986 -
Кад би знао како чезнем 1986 -
Не веруј им, срећо 1987 -
Руже цветају само у песмама 1987 -
Треба ми неко 1987 -
Не иди, остани мој 1988 -
Могу ли рећи, не волим те 1988 -
Слађано моје, слађано 1988 -
Коло среће 1988 -
Још љубави има 1988 -
Мило моје, што те нема 1988 -
Најлепши пар 1988 -
Што те нема 1988 -
Симпатија 1989 -
Нема среће без тебе 1989 -
Нећу да живим без тебе 1989 -
Сто ћу чуда учинити 1989 -
Ватра 1989 -
Довиђења, мило моје 1989 -
Чекај ме још мало 1989 -
Мамина и татина 1990 -
Јелени кошуте љубе 1990 -
Цвете мој 1990 -
Опрости што ти сметам 1990 -
Хоћеш, хоћеш, погледаћеш 1990 -
Не плаче се за јунаком 1990 -
Волим те волиш ме 1991 -
Кажи ми сунце моје 1991 -
Хајдемо негде 1991 -
Поклањам ти своју љубав 1991 -
Умрећу због тебе 1991 -
Свуд си око мене 1991 -
Бог срца мог 1991 -
Додај гас 1991 -
Добра девојка 1991 -
Обраше се виногради 1991 -
Јечам жела косовка девојка 1991 -
Black or White 1991 -
Добро јутро, добар дан 1992 Владимир Живковић
Умирем мајко 1992 Владимир Живковић
Питају ме у мом крају 1992 Владимир Живковић
Седми дан 1992 Владимир Живковић
Женско срце 1992 Владимир Живковић
Математика 1992 Владимир Живковић
Да, да, да 1992 Владимир Живковић
Две судбине 1992 Владимир Живковић
Стани душо, стани злато 1992 Владимир Живковић
Долазе нам бољи дани 1992 Владимир Живковић
Морало је лето проћи 1992 Владимир Живковић
О, да ли знаш 1992 Владимир Живковић
До последњег даха 1993 Владимир Живковић
Питам своје срце 1993 Владимир Живковић
Баш тебе волим ја 1993 Станко Црнобрња
Много сам те пожелела 1993 Владимир Живковић
Бићу његова 1993 -
Заборави срце 1993 -
Ветрови туге 1993 Станко Црнобрња
Кад за тобом умрем ја 1993 -
Хало драги 1993 -
Теби љубав мени бол 1993 Владимир Живковић
Не пада ми на памет 1993 -
Није теби до мене 1994 Михаило Вукобрадовић
Црни лептир 1994 Славољуб Живановић Зли
Чаролија 1994 -
Варала бих, варала 1994 Станко Црнобрња
Од кад сам се у тебе заљубила 1994 Славољуб Живановић Зли
За мене си ти 1994 Предраг Николић
Туго мојих дана 1994 Михаило Вукобрадовић
Опојни су зумбули 1994 Маријана Украден
Љубав се мени дешава 1994 Маријана Украден
Кажи ми 1994 Славољуб Живановић Зли
Baby Don't You Know 1994 Владимир Живковић
Changes 1994 Владимир Живковић
Riding through the fire 1994 Владимир Живковић
Red Ferrari 1994 Владимир Живковић
Плачи земљо 1995 Славољуб Живановић Зли
И у добру и у злу 1995 Игор Кушић
Све ме на тебе подсећа 1995 -
Стани сузо стани 1995 Славољуб Живановић Зли
Један живот је 1995 Маријана Украден
Волела бих да те видим 1995 Игор Кушић
Дивља девојка 1995 Станко Црнобрња
Нема промене 1996 Марио Бралић
Душу си ми опио 1996 Ратко Кушић
Загрли ме мајко 1996 Игор Кушић
Очи пуне туге 1996 Игор Кушић
То није твоја ствар 1996 Игор Кушић
Само један сат 1996 Игор Кушић
Последње вече 1997 Дејан Милићевић
Биће ми како кад 1997 Дејан Милићевић
Нико никог не воли 1997 Славољуб Живановић Зли
Данима 1999 Дејан Милићевић
Сама 2000 Дејан Милићевић
Немам ја милион судбина 2000 Славољуб Живановић Зли
Ја успомену чувам 2000 Дејан Милићевић
Ја имам те а ко да немам те 2001 Дејан Милићевић
Срцу није лако 2001 CODE
Ево добро сам 2004 Дејан Милићевић
Луче моје 2006 ДМ САТ видео продукција
Печат на уснама 2006 Дејан Милићевић
На крају 2006 ДМ САТ видео продукција
Непожељна 2006 Дејан Милићевић
Теци ми кроз вене 2006 Дејан Милићевић
Љуби ил′ убиј 2006 Дејан Милићевић
Судбина 2006 Студио Виста
Данак љубави 2006 Дејан Милићевић
Депресиван дан 2006 Дејан Милићевић
Живот мој 2007 ДМ САТ видео продукција
Земљо окрени се 2008 ДМ САТ видео продукција
Научи ме 2008 ДМ САТ видео продукција
Запалићу срце 2008 ДМ САТ видео продукција
Експлозија 2008 ДМ САТ видео продукција
Једино моје 2008 ДМ САТ видео продукција
Ти ме рани 2008 ДМ САТ видео продукција
Ласте 2008 ДМ САТ видео продукција
Све бих дала да си ту 2008 ДМ САТ видео продукција
Нешто лепо 2008 ДМ САТ видео продукција
Јачи него икад 2008 ДМ САТ видео продукција
Прстен 2009 ДМ САТ видео продукција
Рођендан 2009 ДМ САТ видео продукција
Фобија 2009 ДМ САТ видео продукција
Громови 2009 ДМ САТ видео продукција
Другови 2011 ДМ САТ видео продукција
Једини 2011 ДМ САТ видео продукција
Мили, мили 2012 ДМ САТ видео продукција
Љубави 2012 ДМ САТ видео продукција
Ти мислиш да је мени лако 2012 ДМ САТ видео продукција
Континент 2013 ДМ САТ видео продукција
Пуцај право у срце 2013 ДМ САТ видео продукција
Маче 2013 ДМ САТ видео продукција
Пустиња осећања 2013 ДМ САТ видео продукција
Кад нас виде загрљене 2013 ДМ САТ видео продукција
Хеј, животе 2014 ДМ САТ видео продукција
Don't Go Away / No Te Vallas 2014 ДМ САТ видео продукција
Лепи мој 2016 ДМ САТ видео продукција
Зашто ме тражиш 2016 ДМ САТ видео продукција
Од милион један 2017 ДМ САТ видео продукција
Загрли опет 2017 ДМ САТ видео продукција
Он и она 2017 ДМ САТ видео продукција
Само ми је добро 2017 ДМ САТ видео продукција
Тровање 2017 Дејан Милићевић
Идемо јако 2017 ДМ САТ видео продукција
Проклет рођен 2018 Немања Новаковић
Замена 2019 ДМ САТ видео продукција
Сад и заувек 2021 Бранислав Пећаранин — Bandži
Крива 2023 Дејан Милићевић

Сарадње[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г Puls:Dragana Mirković - Luče iz Kasidola Архивирано на сајту Wayback Machine (19. јануар 2013) Приступљено 7. 5. 2013.
  2. ^ Billboard: Dragana Mirković - 'The Madonna or Lady Gaga of Serbia' Приступљено 03.07.2014.
  3. ^ Opera-17: DRAGANA MIRKOVIĆ SKROMNO PRIZNALA: PONOSNA SAM NA NAGRADU NAJPOPULARNIJE PEVAČICE NA BALKANU! Архивирано на сајту Wayback Machine (1. јул 2016) Приступљено 04.06.2014.
  4. ^ Srbija Danas: AUSTRIJSKI MEDIJI POLUDELI ZA NJOM: Draganu Mirković HVALE i POŠTUJU! Приступљено 30.05.2015..
  5. ^ Pink.rs: POKORILA EVROPU Dragana Mirković dobila veliku ČAST u Austriji! Приступљено 05.07.2016
  6. ^ TV Prva:Dragana Mirković - Koncert u Rumuniji Приступљено 04.07.2013.
  7. ^ DM Sat: Dragana Mirković - Reportaža sa koncerta u Rumuniji Приступљено 24.07.2013.
  8. ^ Estradne vesti: Dragana Mirković - Koncert na stadionu Kiseljak u Sarajevu Приступљено 25.07.2013.
  9. ^ „Jose Feliciano Records New Single With 'The Madonna or Lady Gaga of Serbia'"“, Billboard, 03.07.2014 г.
  10. ^ Ekskluziva: Dragana Mirković pokorila austrijski Garsten: Sa kraljicom estrade pjevala prepuna sala! Приступљено 02.11.15
  11. ^ „Dragana Mirković Biografija”. Biografija.org (на језику: српски). 2019-02-02. Приступљено 2021-01-25. 
  12. ^ „BIO JE PRVA LJUBAV DRAGANE MIRKOVIĆ, POLICIJA GA PRIVODILA VIŠE PUTA! Svi ga znate, a ljubio je još jednu pevačicu”. espreso.rs (на језику: српски). Приступљено 2021-01-25. 
  13. ^ „Драгана Мирковић концертом у „Арени“ обележила 30 година каријере („Блиц“, 3. октобар 2014)”. Архивирано из оригинала 6. 10. 2014. г. Приступљено 4. 10. 2014. 
  14. ^ Dragana Mirković održala spektakularan koncert u Sofiji! (video) - Svet portal
  15. ^ pink.rs | OD MILION JEDNA: Dragana Mirković održala koncert u Tuzli, a ono što je tamo doživela pamtiće DOK JE ŽIVA! (FOTO)
  16. ^ Kraljica Balkana: Dragana Mirković oborila rekord posete u Banskom! FOTO+VIDEO - Muzika - Region - Vesti - Svet Plus
  17. ^ Dragana Mirković izazvala euforiju u Somboru: Mnogo mi znači poštovanje publike i kolega! FOTO - Muzika - Region - Vesti - Svet Plus
  18. ^ [ http://pink.rs/domaci/44931/posle-punih-20-godina-dragana-mirkovic-odlazi-u-ameriku-razlog-je-prelep-foto]
  19. ^ pink.rs | SPEKTAKL U BIHAĆU: Dragana Mirković na koncertu RASPAMETILA FANOVE OVIM POTEZOM! (FOTO)
  20. ^ pink.rs | ORILA SE BUDVA! Dragana Mirković spektakularno zatvorila sezonu u Crnoj Gori! (FOTO)
  21. ^ pink.rs | OVO ĆE UĆI U ISTORIJU: Dragana Mirković NAPRAVILA SPEKTAKL, Vranjanci pali u TRANS! (FOTO)
  22. ^ „Рекордна посета Роштиљијади”. rs.n1info.com. Архивирано из оригинала 02. 09. 2018. г. Приступљено 2. 9. 2018. 
  23. ^ „На концерту Драгане Мирковић и на Роштиљијади вечерас око 80.000 људи”. jugmedia.rs. Приступљено 2. 9. 2018. 
  24. ^ pink.rs | NIŽE USPEHE: Dragana Mirković proslavila kraj američke turneje u Las Vegasu! (FOTO)
  25. ^ „"KAD SE PROBUDIM PRVO POGLEDAM U KOM SAM GRADU!" Dragana Mirković otkrila SVE pred sam početak novog ŠOU-PROGRAMA!”. Mondo Srbija (на језику: српски). Приступљено 2023-12-13. 
  26. ^ „Биографија Драгане Мирковић”. Драгана. 
  27. ^ „DANAS JE VELIKA ZVEZDA NA ESTRADI! Prepoznajte li pevačicu sa fotografije?”. republika.rs. 5. 1. 2021. 
  28. ^ „Biografija”. www.dragana.at. Приступљено 2021-01-25. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]