Драгош Брајер

С Википедије, слободне енциклопедије
Драгош Брајер
Драгош Брајер у народној ношњи
Датум рођења(1888-01-27)27. јануар 1888.
Место рођењаБеч
  Аустроугарска
Датум смрти6. децембар 1963.(1963-12-06) (75 год.)
Место смртиБеоград
  СФР Југославија

Драгош Брајер (18881963) је био српски свештеник, парох великокршљански и грађевински инжењер немачког порекла.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 27. јануара 1888. у Бечу као Карл Брајер, од оца Јосифа и мајке Хермине.[1] У Бечу је завршио основну школу и гимназију, те дипломирао на грађевинском одсеку бечког Техничког факултета (k.k. Technische Hochschule).

За време аустроугарске окупације Србије Карл Брајер почетком 1916. године стигао је у Крушевац, у униформи аустријског официра, као окружни инжењер.[2]

У Рековцу, међу избеглицама, срео је Злату Крупежевић, свршену ученицу више женске школе, кћер народног посланика проте Николе Крупежевића из Велике Крсне. Брајер одлази на допуст у Беч, и у бечкој цркви светог Саве прелази у православље. Вратио се у Србију као Драгош Брајер и са Златом Крупежевић венчао се у великокршљанској цркви.

Помоћу лекарског уверења, са својом младом женом, Брајер је отишао у Беч, а затим у Швајцарску. Иако са плућним катаром, пријавио се српским властима за поданство (држављанство) и са жељом да га пошаљу на Солунски фронт као инжењера. Чекајући на ту дозволу, Брајер је дочекао примирје и преко Галипоља и Крфа, стиже са женом у нетом ослобођену Србију 1918. године.

Испрва је радио као млинар, израдио је први у младеновачком крају млин са саугас-мотором. Млинарски посао му пропада због мале накнаде коју је узимао сељацима. Потом је радио као грађевинар у Смедереву. Изводио је земљане насипе, градио радионице за поправак железничких вагона, подигао је неколико вила у Београду.

Доброћудан, повучен и скроман по природи, Брајер није успевао у новчаним пословима, тако да је дочекао четрдесету годину, са женом и две ћерке, у новчаним проблемима. Увиђајући Брајерову побожност и добра дела црквене власти дају благослов, те Драгош Брајер уписује у четрдесетој години живота Православни богословски факултет на београдском универзитету.[1] Након положених осамнаест од укупно 24 испита, по овлашћењу патријарха српског г. Варнаве, Брајер је рукоположен у манастиру Раковица у чин свештеника 1. октобра 1931. године.[2]

У Удовици код Петријева, близу Смедерева, без новчаних средстава, уз рад парохијана и својим инжењерским искуством подигао је нову цркву, али се није задржао у истом селу.[3] Затражио је премештај и дошао у Велику Крсну, у село породице своје жене, у кућу старе свештеничке породице Крупежевића.

У Великој Крсни служио је као капелан 1931-33. и 1936-1939. године, а од 1939. године као парох.

Отац Драгош Брајер преминуо је 6. децембра 1963. године у Београду, где је и сахрањен на Новом гробљу, надживевши супругу тачно двадесет година.

Становници Велике Крсне подигли су му августа 2004. године спомен чесму.

Референце[уреди | уреди извор]


Литература[уреди | уреди извор]

  • Никола С. Нешковић, Храм Рођења Пресвете Богородице у Великој Крсни : 1904-2004, Крагујевац : Каленић, 2004. pp. 119-122
  • Чланак из Политике бр. 11590, недеља 8. септембар 1940. pp. 15.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]