Јавни сектор

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Државни посао)

Јавни сектор, који се понекад назива и државни сектор, део је државе који се бави производњом, испоруком и расподелом робе и услуга за владу и њене грађане, без обзира да ли припада националној, регионалној или локалној/општинској управи.

Примери активности у јавном сектору се распростиру од испоруке социјалног осигурања, администрирања урбаног планирања и организовања националне одбране.

Организација јавног сектора (јавно власништво) може имати неколико облика, укључујући:

  • Директну администрацију која се финансира из пореза;
  • Јавне корпорације (или државна предузећа), које имају веће комерцијалне слободе, иако њихове циљеве може постављати влада;
  • Делимични оутшоуринг (многе фирме раде, нпр. за ИТ услуге), и они се сматрају делом јавног сектора.

Улога јавног сектора[уреди | уреди извор]

Улога и обим јавног или државног сектора често се највише разликује у зависности од економске позиције социјалиста, либерала и либертаријанске политичке филозофије. У принципу, социјалисти фаворизују велики државни сектор који се састоји од државних пројеката и предузећа, барем у управљачком смислу или у погледу заступљености у основним секторима економије (мада неки социјалисти уместо тога фаворизују велики задружни сектор). Социјалдемократе имају тенденцију да фаворизују јавни сектор средње величине, који је ограничен на пружање универзалних програма и јавних служби. Економски либертаријанци заступају мали јавни сектор, при чему држави преостаје само да штити имовинска права, креира и спроводи законе и решава спорове, па се зато метафорички зове „држава као ноћни чувар“.

Види још[уреди | уреди извор]