Друга македонска ударна бригада

С Википедије, слободне енциклопедије
Друга македонска бригада
Формирање Друге македонске бригаде 20. децембра 1943.
Постојање20. децембар 1943јун 1945.
Место формирања:
Фуштани, планина Кожуф
ФормацијаБатаљон „Страшо Пинџур
Други батаљон 3. оперативне зоне НОВ и ПОМ
Батаљон „Мирче Ацев
Јачина480 бораца[тражи се извор]
ДеоНОВЈ
Ангажовање
ОдликовањаОрден заслуга за народ
Орден братства и јединства
Команданти
КомандантДиме Туриманџовски
Политички комесарНаум Наумовски

Друга македонска (тиквешка) ударна бригада НОВЈ формирана је 20. децембра 1943. године у селу Фуштани на планини Кожуф. Приликом формирања у њен састав су ушли Партизански батаљон „Страшо Пинџур“, Други батаљон Треће оперативне зоне НОВ и ПОМ и Бугарски батаљонХристо Ботев“, укупно 480 бораца. Дана 23. децембра, Бугарски батаљон је изашао из састава бригаде, а у састав ушао батаљон „Мирче Ацев“. Први командант бригаде био је Диме Туриманџовски, а политички комесар Наум Наумовски.

Борбени пут бригаде[уреди | уреди извор]

Бригада је учествовала у борбама против окупатора у рејонима Тиквеша, Меглена, Ђевђелије, Маријова и Прилепа. Пошто је број бораца порастао на 1200 људи, из бригаде су издвојена два батаљона, који су средином августа 1944. године придружени Петој и Седмој македонској бригади.

Формирање Друге македонске ударне бригаде, 1943.

Убрзо након тога, бригада је 25. августа ушла у састав 41. македонске дивизије НОВЈ и учествовала у операцијама за ослобођење Прилепа и Кичева од 15. до 18. новембра 1944. године. Средином децембра је ушла у састав 48. македонске дивизије. Дивизија је јануара 1945. ушла у састав Прве армије ЈА и затим учествовала у борбама на Сремском фронту, те за ослобођење Хрватске и Словеније. Бригада је расформирана у јуну 1945. године.

Литература[уреди | уреди извор]