Епархија западноевропска

Из Википедије, слободне енциклопедије
Епархија западноевропска
Српска православна црква
Основне информације
Држава Француска, Шпанија, Холандија, Белгија, Луксембург
Сједиште Париз
Основана 1969.
Званична страница www.spcoluzern.ch
Архијереј
Епархијски архијереј Лука
Чин архијереја Епископ
Титула архијереја Епископ западноевропски
Map of Eparchies of Serbian Orthodox Church in Europe-sr.svg

Епархија западноевропска је епархија Српске православне цркве.

Надлежни архијереј је господин Лука, а сједиште епархије се налази у Паризу.

Историја[уреди]

На овом подручју прва канонска епархија основана је 1969. године под називом Епархија западноевропска и аустралијска и њен архијереј је био епископ Лаврентије. После тога, 1973. године, она је подијељена на Западноевропску којом је наставио да управља епископ Лаврентије и Аустралијско-новозеландску епархију којом је управљао епископ Николај Мрђа. Током 1990. године она је подијељена на Средњоевропску и Британско-скандинавску епархију и престала да постоји под тим именом.

Свети архијерејски сабор на свом редовном засједању 1994. године донио је одлуку о арондацији епархија Српске православне цркве на територији западне Европе. Западноевропска епархија тада је поново основана од дијелова Средњоевропске, Британско-скандинавске и Епархије за западну Европу Митрополије новограчаничке.

У састав нове епархије ушло је подручје Шпаније, Француске, Луксембурга, Холандије и Белгије. За првог епископа Епархије западноевропске Српске православне цркве са сједиштем у Паризу постављен је дотадашњи епископ за западну Европу Митрополије новограчаничке Дамаскин (Давидовић). Послије епископа Дамаскина, за епископа западноевропског постављен је епископ Лука (Ковачевић). Од 1997. године је администратор Епархије западноевропске, а на редовном засједању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве 1999. године изабран је за епископа западноевропског на којем се положају и данас налази.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]