Епархија у САД, Канади и Аустралији

Из Википедије, слободне енциклопедије
Епархија у САД, Канади и Аустралији
Бугарска православна црква
Основне информације
Држава САД, Канада, Аустралија
Сједиште Њујорк
Званична страница www.bulgariandiocese.org
Архијереј
Епархијски архијереј Јосиф
Чин архијереја Митрополит

Епархија у САД, Канади и Аустралији (буг. Епархия в САЩ, Канада и Австралия) епархија је Бугарске православне цркве.

Надлежни архијереј је господин Јосиф, а сједиште епархије се налази у Њујорку.

Историја[уреди]

Бугарска православна Епархија у САД, Канади и Аустралији има своје коријене још прије Другог свјетског рата. Тада је постојала као бугарска Епархија Сјеверне и Јужне Америке и Аустралије. Међутим, након успоставе комунистичке владавине у Бугарској, односи епархије с Бугарском црквом су се знатно погоршали. Под руководством митрополита Андреја, епархија је покушала да се крајем 1950-их прикључи „Сјеверноамеричкој митрополији“, али безуспјешно.

Године 1964, митрополит Андреј је умолио Свети синод Бугарске православне цркве за свој повратак у бугарски епископат како би наставио да предводи епархију у Америци. Након повратка митрополита Андреја и његове епархије под окриље Бугарске цркве, једна група под вођством архимандрита Кирила (Јончева) је раскинула општење са митрополитом Андрејом и придружила се Руској православној заграничној цркви представљајући се као Бугарска епархија у егзилу. Епископи Заграничне цркве су га посветили за епископа.

На челу епархије се тренутно налази митрополит Јосиф. Епархија је данас члан Скупштине канонских православних епископа Сјеверне и Централне Америке, раније је била и члан Сталне конференције канонских православних епископа у Америкама. Престала је то бити након њеног гашења.

Епископи[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]