Епигони

С Википедије, слободне енциклопедије

Епигони (грч. Ἐπίγονοι) синови седморице који су пали код Тебе заклели су се да ће осветити своје очеве.

Митологија[уреди | уреди извор]

Делфијско пророчиште им је обећало победу ако Алкмеон, син Амифијарев, преузме вођство. Али он није желео да нападне Тебу и жестоко се расправљао са својим братом Амфилохом да ли је тај подухват оправдан. Пошто се нису моглу сложити да ли да крену у рат или не, одлуку је требало да донесе њихова мати Ерифила. Свативши да се ради о породичним односима, Терсандар, Полонејков син, пошао је примером свога оца. Он је подмитио Ерифилу чаробном одором коју ја Атина дала његовој рођаци Хармонији у исто време кад јој је Афродита поклонила чаробну огрлицу. Ерифила се одлучила за рат и Алкмеон преко воље пристаде да се стави на чело похода.

Тумачење[уреди | уреди извор]

Према Роберту Гревсу ова минестрална прича која садржи мало митских елемната садржи строго моралан став. Она поучава да је женин суд нестабилан, говори о лудостима које чине мушкарци да би удовољили женској таштини и похлепи, о томе како је мудро слушати пророке, у које никада не треба сумњати, како је опасно погрешно протумачити предсказање из пророчишта, и најзад о неизбежном проклетству које пада на сина који убије мајку чак и када тај начин свети убијеног оца. Рат седморице против Тебе, који Хесиод назива "Рат Едипових оваца", и наставак тих догађаја који је овде испричан, изгледа да су претходили походу Аргонаута и Тројанском рату, те се с резервом могу ставити у четрнаести век пре наше ере.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Роберт Гревс, Грчки митови, Фамилет, Београд, стр. 337.
  • Apollodorus, The Library, (Loeb Classical Library, No. 121, Books I–III), English Translation by Sir James George Frazer, Harvard University Press (1921). ISBN 978-0-674-99135-4.  .
  • Herodotus, The Histories, (Loeb Classical Library, No. 118, Books III–IV), English Translation by A. D. Godley, Harvard University Press (1920). ISBN 978-0-674-99131-6.  .
  • Pausanias, Description of Greece, (Loeb Classical Library, Arcadia, Boeotia, Phocis and Ozolian Locri; Books VIII–X), English Translation by W.H.S. Jones, Litt.D., and H.A. Ormerod, M.A., Harvard University Press (1918). ISBN 978-0-674-99328-0.  .
  • Greek Epic Fragments ed. and tr. Martin L. West. (Cambridge, Mass.: Harvard University Press) 2003.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]