Етничка група

Из Википедије, слободне енциклопедије

Етницитет (од грчког, Έθνος, Етнос, „народ") је оријентација према националном пореклу, религији, раси или језику. Личност може прихватати више врлина, вредности или традиција примерених етницитету, али не нужно и све. Етницитет је моћан образац у комплексу осећања, мишљења и понашања.[1]

Етничка група је култура или поткултура чији припадници се јасно разликују од осталих људи према одређеним карактеристикама базираним на расним, националним, језичким или верским изворима. За припаднике етничке групе се сматра да су културно и биолошки слични мада то у принципу није сасвим неопходно.

Етничке групе деле заједничко порекло у континуитету времена тј. деле историју и будућност једног народа. Ово се постиже кроз генерацијско предавање и преношење заједничког језика, институција, вредности и традиција те осећаја припадности. Ове особине су важне за напоменути како би се етничка група могла разликовати (по дефиницији) од обичне групе појединаца који деле заједничке карактеристике као што је порекло.

Из политичког аспекта етничке групе се могу разликовати од нација по томе што етничке групе немају суверенитет.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ Део чланка је преузет из књиге Ивана Видановића „Речник социјалног рада“, уз одобрење аутора.

Спољашње везе[уреди]