Жан II Добри

Из Википедије, слободне енциклопедије
Жан II Валоа

Жан II
Жан II

Датум рођења 16. април 1319.
Место рођења дворац Гуе де Молни (код Ле Мана) (Француска)
Датум смрти 8. април 1364.
Место смрти Лондон (Енглеска)
Гроб Базилика Сен Дени
Титула Краљ Француске
Период 13501364
Претходник/ци Филип VI Валоа
Наследник/ци Шарл V Мудри
Порекло и породица
Династија Валоа
Отац Филип VI Валоа
Мајка Жана Бургундијска
Потомство Шарл V Мудри

Жан II Добри (фр. Jean II de France, Jean le Bon, 13191364) био је краљ Француске од 1350. до 1364. године. Припадник је династије Валоа и син Филипа VI Валоа и Јоване од Бургундије. Током његове владавине Француска учествује у Стогодишњем рату.

Велики витез, лош политичар[уреди]

Крунисан је 1350. у катедрали у Ремсу. Био је окружен лошим сарадницима у управљању краљевством. Били су брутални и похлепни. Сам краљ је уживао у релативно раскалашном животу и витешким играма.

Током његове владавине долази до великих финансијских проблема, делом као последица Црне смрти, а делом због лоше управе.

Заробљен у бици код Поатјеа[уреди]

Енглези су искористили проблеме унутар Француске, па нападају 1355. Лангдок и Гаскоњу. Жан II је у бици код Поатјеа 1356. претрпео понижавајући пораз од Едварда Црног Принца. У тој је бици заробљен и одведен у Енглеску. Као енглески затвореник уживао је краљевске привилегије, тако да је могао да путује и живи краљевским животом.

Током његовог заробљеништва земљом је владао Шарл V Мудри. У то доба 1358. избија побуна сељака (жакерија). Сељаци су морали плаћати све веће порезе, а владајућа класа им није осигуравала сигурност од банди енглеских, гаскоњских, немачких и шпанских пљачкаша, које су пљачкале по селима без отпора. Осим тога, сељаци су сматрали да је корупција племства довела до пораза код Поатјеа. Жакерија је почела северно од Париза, па се раширила по земљи. Побуњеници су уништавали дворце и побили много племића, али су на крају поражени до лета 1358.

Енглези користе незадовољство народа, па поново нападају надајући се да ће доћи до Париза. Упркос слабом француском отпору не успевају, тако да се 1360. склапа мировни споразум у Бретањи.

Откуп у износу двогодишњег буџета[уреди]

Енглези су за његов откуп тражили 2 милиона круна. Међутим, Жан II Добри се увредио тврдећи да он као краљ вреди много више, тако да је цена откупа дигнута на 4 милиона круна. При потписивању споразума у Бретањи 1360. откуп је постављен на износ од 3 милиона круна. То је био двогодишњи буџет Француске.

Част Жана II Доброг[уреди]

Жан II Добри одлази у Француску да скупи новце за откуп, а као таоца оставља свога сина. Пошто су Енглези краљевским таоцима допустили слободно кретање десило се да је талац побегао у Француску. Жан II Добри није могао скупити потребни новац, а био је разљућен бегом таоца. Држао је до своје части и угледа, па се враћа у Енглеску у заробљеништво.

У заробљеништву је и умро, а Енглези су му указали велику почаст витешком церемонијом сахране.

Спољашње везе[уреди]
Претходник:
Филип VI Валоа
France Ancient.svg
Француски краљеви
(13501364)
Наследник:
Шарл V Мудри
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}