Жив или мртав (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије
Жив или мртав
Филмски постер
Изворни насловDead or Alive 犯罪者
Жанракција, јакузе
РежијаТакаши Миике
СценариоИчиро Рју
ПродуцентМицуру Куросава
Главне улогеРики Такеучи, Шо Аикава, Ренџи Ишибаши
МузикаКоџи Ендо
Продуцентска
кућа
Даијеј
Година1999.
Трајање105 минута
ЗемљаЈапан
Језикјапански, мандарински
IMDb веза

Жив или мртав (Dead or Alive 犯罪者 Деддо оа араибу: Ханзаиша), често представљен скраћеницом DOA (Дии о еи), је јапански акциони филм из 1999. режисера Такашија Миикеа. У главним улогама су Рики Такеучи, који глуми кинеског шефа тријада и бившег јакузу Рјуичија, и Шоу Акаиви, који глуми јапанског полицајца, детектива Џоџиму. Главна тема филма је њихов сусрет и сукоб након тога. Ово је први део трилогије, први наставак је Жив или мртав 2: Птице, из 2000, а други наставак и последњи део трилогије је Жив или мртав: Финале издат 2002.

Радња[уреди | уреди извор]

Рјуичи и његова криминална група се боре за контролу над јапанским подземљем у токијској четврти Шинџуку, која врви од криминала, док детектив Џоџима покушава да стане на пут криминалу тако што ће изазвати улични рат између тријада и јакуза. Рјуичи и Џоџима се сукобљују.

Особености[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис радње!

Филм има намерно апсурдан крај, у коме два архинепријатеља користе све јача и јача оружја, док један од њих не извуче ракетни бацач, наизглед ни из чега (видети Простор за чекић) и испаљује га, док други из свог тела вади нешто за шта се може претпоставити да је душа и баца на непријатеља у „хадокен“ стилу. Судар пројектила изазива експлозију кога гута место борбе, а затим и цео Јапан, не престајући да се шири. Ову сцену многи виде као метафору за судбину ликова чији је усуд да се међусобно униште, без обзира на контекст.

Dead or Alive серијал филмова[уреди | уреди извор]

Филмови из ове трилогије нису међусобно повезани, осим у чињеници да је сва три филма режирао Такаши Миике, и да у сваком глуме Рики Такеучи и Шо Аикава, који увек представљају ликове на супротним странама закона. Ови филмови садрже и сцене експлицитног насиља и перверзија, карактеристичне за Миикеов редитељски проседе.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]