Жути Ролс-Ројс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Жути Ролс-Ројс

{{{опис_слике}}}

Изворни наслов The Yellow Rolls-Royce
Режија Ентони Есквит
Продуцент Анатол де Грунвалд
Сценарио Теренс Ратиган
Главне улоге Рекс Харисон, Жана Моро, Ингрид Бергман, Омар Шариф, Ширли Маклејн, Ален Делон
Музика Риз Ортолани
Жанр драма, романса, комедија
Издавачка кућа MGM
Година 1964
Трајање 122 мин.
Земља Уједињено Краљевство Уједињено Краљевство
Језик Енглески
IMDb веза

Жути Ролс-Ројс је MGM-ова драма из 1964. Главну улогу у филму заправо има жути Ролс-Ројс, по коме се филм и зове, и сва радња се дешава око њега тј. његових власника.

Сиже[уреди]

Кола, жути Ролс-Ројс, први је купио маркиз од Фринтона (Рекс Харисон) као поклон за годишњицу брака својој жени Елоизи, Жани Моро. Маркиз је пасионирани љубитељ коња, и сам поседује грло, редовно се такмичи на Аскоту и коначно његов коњ побеђује. Његов елан и радост због победе на тркама ће спасти кад затекне жену са њеним љубавником кога тумачи Едмунд Пардом. Он се не разводи од ње, али одлучује да врати кола.

Коначно кола купује амерички гангстер Паоло Малтесе (Џорџ Си Скот). Он путује у Италију са својом вереницом Меј Џенкинс, коју тумачи Ширли Маклејн, и својом „десном руком“ Џојом Фридландером. Паоло мора да се врати у САД због неких нерашчишћених послова и оставља Џоја да се брине о Меј. Међутим она се заљубљује у младог згодног уличног фотографа Стефана (Ален Делон. Када се вратио Паоло, Меј лаже Стефана да је то била само авантура, не би ли га заштитила од свог вереника.

Следећи власник кола је Америнканка Герда Милет (Ингрид Бергман), која је богата удовица на пропутовању Европом. Она у Трсту среће Југословена Давића, кога тумачи Омар Шариф, који је убеђује да га илегално уведе у Југославију, јер је он патриота и жели да се бори против нациста и нацистичког режима у земљи не би ли заштитио младог краља Петра. Герда на крају одлучује да помогне југословенском покрету отпора тако што својим жутим Ролс-Ројсем развози партизане.

Спољашње везе[уреди]