Западна Босна (1993—1995)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Аутономна Покрајина Западна Босна
Република Западна Босна

Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna
Republika Zapadna Bosna
Застава Западне Босне Грб Западне Босне
Застава Грб


Положај Западне Босне
Главни град Велика Кладуша
Службени језик Српскохрватски
Председник: Фикрет Абдић
Премијер: није постојао
Површина  
 - Укупно 176 km² ([[Списак држава по површини|]])
Становништво  
 - 1991. 52,908 ([[Списак држава по броју становника|]])
 - Густина 300,61/km² 
Валута динар
Временска зона UTC +1
Позивни број +{{{позивни број}}}
Овај чланак је део серије о
историји Босне и Херцеговине:

Аутономна Покрајина Западна Босна (1993—1995) или Република Западна Босна (1995) је била фактички независна територијално-административна јединица која је постојала између 1993. и 1995. на територији данашње државе Босне и Херцеговине у време распада Југославије и Рата у Босни (1992—1995). Главни град Западне Босне била је Велика Кладуша (која се данас налази у Унско-санском кантону).

Историја[уреди]

Аутономну Покрајину Западну Босну су 1993. прокламовали локални Муслимани који су се супростављали влади у Сарајеву. Председник Западне Босне је био Фикрет Абдић. Ова аутономна покрајина је сарађивала са Републиком Српском, Републиком Српском Крајином, Србијом и Хрватском током распада Југославије.

Територија Западне Босне је била заузета од стране Армије Републике Босне и Херцеговине 1994. Међутим, касније те године су, уз помоћ Срба, ове трупе истеране са подручја Западне Босне, која је тада обновљена.

Аутономна Покрајина Западна Босна је 1995. године променила име у Република Западна Босна. Исте године, војнички су је поразиле хрватска и бошњачка војска, а њена територија је припојена Федерацији БиХ (данас Унско-санском кантону у Федерацији Босне и Херцеговине). Фикрет Абдић је на конструисаном политичком судском процесу у Хрватској осуђен на 20 година затвора због наводних ратних злочина, а та казна му је касније смањена на 15 година.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]