Западни Словени

Из Википедије, слободне енциклопедије
Светлозеленом бојом - државе које насељавају Западни Словени

Западни Словени су група словенских народа који насељавају подручје Централне Европе. Државе у којима Западни Словени чине већину становништва су Пољска, Чешка и Словачка.

Западнословенски народи[уреди]

Остатке некадашњих прибалтичких Словена представљају мале народне заједнице са својим језичким и културно-историјским посебностима, које су векове провеле одвојено од словенске матице, углавном у саставу немачких земаља, нарочито Пруске:

У Чешкој, део становништва Моравци, има свест која нагиње ка национално посебној, иако је оправдање тога у чисто историјском смислу вишевековног постојања Моравске као самосталне покрајине.

У прикарпатској Рутенији, која се данас налази у саставу Украјине, кроз историју су се развиле етничке посебности измешаности старијих облика источнословенских и западнословеских племена. Њихове потомке данас представљају Рутени, који се погрешно називају Русинима, иако сами себе називају Руснацима, а свој језик руским. Због веће сличности језика са Словачким, они се данас углавном убрајају у западне Словене. Русини је вишевековни термин за све руско становништво на граници Руског и Аустријског царства, данашње Украјинце.

Види још[уреди]