За шаку долара

С Википедије, слободне енциклопедије
За шаку долара
Филмски постер
Жанрвестерн
РежијаСерђо Леоне
СценариоА. Бонцони
Виктор Андрес Катена
Серђо Леоне
Хаиме Комас Хил
ПродуцентАриго Коломбо
Ђорђо Папи
Главне улогеКлинт Иствуд
Маријана Кох
Ђан Марија Волонте
Хосе Калво
Јозеф Егер
Антонио Пријето
Марио Брега
Волфганг Лукши
Зајгхарт Руп
Бени Ривс
Петер Фернандез (глас: енглеска верзија)
Јасуо Јамада(глас: јапанска верзија)
МузикаЕнио Мориконе
Продуцентска
кућа
United Artists
Година1964.
Трајање99 минута
ЗемљаИталија
Језикенглески
италијански
шпански
Буџет200 хиљада долара (процена)
Зарада14,5 милиона долара (САД и Канада)
Следећи
IMDb веза

За шаку долара (итал. Per un pugno di dollari, енгл. A Fistful of Dollars) је италијански вестерн филм из 1964. године, који је режирао Серђо Леоне. У главној улози је Клинт Иствуд, а у осталим улогама су Маријана Кох, Ђан Марија Волонте, Хосе Калво, Јозеф Егер, Антонио Пријето, Марио Брега, Волфганг Лукши и Зајгхарт Руп. Филм, снимљен у међународној копродукцији између Италије, Западне Немачке и Шпаније, имао је релативно низак буџет (око 200 хиљада долара), док је Иствуд за своју улогу плаћен 15 хиљада долара.

Реализован у Италији 1964, а у Сједињеним Државама 1967. године, филм је покренуо велико занимање за италијанским вестерн жанром. Прате га наставци За долар више и Добар, лош, зао, у којима главну улогу такође тумачи Иствуд. Овај филм је сматран незваничним римејком филма Акира Куросаве, Телесна стража, што је резултовало успешном тужбом јапанске филмске компаније Тохо. У Сједињеним Државама, главни лик сва три филма је познат као „Човек без имена”.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Прича почиње кад лик којег тумачи Клинт Иствуд (Човјек без имена), стиже у градић Сан Мигел, у којем га убрзо упозоравају како се у граду за превласт боре двије породице: Рохаси са дон Мигелом као главом породице, кукавицом Естебаном те Рамоном, и породица Бакстер којој је на челу Џон Бакстер, градски шериф. Човјек без имена одлучује се како ће радити за обе породице као плаћеник „за шаку долара“, а у исто вријеме их навести да се међусобно сукобе. Коначно, успијева ослободити Рамонову заробљеницу и љубавницу, Марисол (Маријана Кох) и враћа је њеној породици. Она, заједно са мужем и сином, напушта град. Након што открију издају, браћа Рохас хватају Човјека без имена те га муче, али он не открива гдје је Марисол. Браћа се одлучују коначно обрачунати с Бакстеровима: након што запале кућу Бакстерових, убијају све који су се нашли у њој, укључујући шерифа, његову жену и сина. Човјек без имена успијева побјећи уз помоћ гробара Пирипера и враћа се у град да спаси локалног власника салуна и пријатеља, Силванита. На крају, обрачунава се са браћом Рохас и њиховом бандом. Уз помоћ непробојног штита на грудима, задовољава правду и одлази из градића пре што стигну представници закона.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Клинт Иствуд Џо
Маријана Кох Марисол
Ђан Марија Волонте Рамон Рохо (као Џон Велс)
Хосе Калво Силванито
Јозеф Егер Пириперо
Антонио Пријето Дон Бенито Рохо
Марио Брега Чико (као Ричард Стајвесант)
Волфганг Лукши Шeриф Џон Бакстер (као В. Лукши)
Зајгхарт Руп Естебан Рохо (као З. Руп)

Зарада[уреди | уреди извор]

  • Зарада у САД - 14.500.000 $

Спољашње везе[уреди | уреди извор]