Звездани ратови — епизода IV: Нова нада

Из Википедије, слободне енциклопедије
Постер за Нову наду

Ратови звезда Епизода IV: Нова Нада (оригинални наслов Ратови звезда) је научнофантастични филм из 1977. сценаристе и редитеља Џорџа Лукаса. То је први филм из саге Ратова звезда, али је четврти по хронолошком реду. Филм је имао веома реалистичне визуелне и звучне ефекте за то време и добио је седам Оскара за: сценографију (2), монтажу (3), звучне ефекте (1) и визуелне ефекте (1).

Деветнаест година након формирања Галактичке Империје, Лук Скајвокер је гурнут међу борце Побуњеничке алијансе где упознаје Оби-Ван Кенобија, који годинама изоловано живи на пешчаној планети Татуин. Оби-Ван почиње Луков џедајски тренинг када му се Лук придружује у смелој мисији да спасе вођу Побуњеника, принцезу Леју из шака зле Империје. Оби-Ван Кеноби се сукобљава са Дартом Вејдером и мистериозно нестаје у тренутку када га Дарт Вејдер удара светлосном сабљом. Лук Скајвокер затим учествује у бици за Јавин, 0. год.ПБЈ и уништава Звезду смрти. За разлику од Епизода I-III, овај филм, заједно са два филма која следе, фокусиран је на догађаје у одређеном сектору галаксије, у односу на међузвездану преспективу из прва три филма (гледано хронолошки).

Премијера филма била је 25. маја 1977, а као специјално издање објављен је 1997. У специјалном издању додате су неке компјутерски обрађене сцена које су биле избачене у монтажи премијерне верзије. Године 2007. објављена је 3-Д верзија филма.

Роман по којем је снимљен филм објављен је 1976,, а радио-драма, снимљена по филму, емитована је на Националном радију 1981. Снимљен је и празнични специјал са ликовиме из Нове наде који је 1978. емитован на телевизији.Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Звездани ратови — епизода IV: Нова нада