Звездано јато

Из Википедије, слободне енциклопедије
Глобуларно јато M15 у чијем центру се налази и црна рупа

Звездано јато је бројнији (барем пар десетина чланова) систем звезда у галаксији које су гравитациони везане. Битно за звездана јата јесте чињеница да су звезде у једном јату настале готово истовремено, што значи да имају исти хемијски састав.

Подела[уреди]

Постоје две врсте звезданих јата:

  • Збијена (глобуларна, кугласта, затворена) јата

Збијена јата[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Збијено јато

Збијена (или глобуларна, кугласта, затворена) звездана јата су велики системи звезда који садрже од неколико стотина па до више стотина хиљада чланова. То су веома стари системи које су настајали заједно са формирањем галаксија. Што значи да им старост иде и до 13 милијарди година, па се у њима налазе веома старе звезде. Налазе се у халоу галаксије и гравитационо су изузетно стабилна.

Расејана јата[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Расејано јато


Расејана или отворена јата су мања од глобуларних јата. Садрже до неколико стотина звезда. То су млади системи звезда са младим звездама, старости до неколико милиона година. Гравитационо су нестабилна и временом звезде полако напуштају систем, и због тога се временом расипају. Налазе се само у диску галаксије. Врло често се налазе у маглини гаса од које је и настало јато (види слику десно).

Литература[уреди]

Општа астрофизика, М. Вукићевић-Карабин, О. Атанацковић-Вукомановић, Завод за уџбенике и наставна средства, Београд

Спољашње везе[уреди]