Зграда Плебаније-Музеја у Сенти

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда Плебаније-Музеја у Сенти
Опште информације
МестоСента
ОпштинаСента
Држава Србија
Време настанка1909.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица
/www.heritage-su.org.rs/

Зграда Плебаније - Музеја у Сенти саграђена је 1909. године, налази се на углу Пионирске улице и улице Јована Ђорђевића у Сенти и има статус споменика културе у категорији непокретних културних добара од великог значаја.

Изглед зграде[уреди | уреди извор]

Зграда је подигнута по пројектима сенћанског архитекте Берзенци Домокоса у време плебана Гозон Иштвана. Саграђена је у духу историзма, али су на њој видљиви и елементи необарока и назнаке утицаја сецесије. На згради доминира угао, са балконом пентагоналне основе. На главној фасади истиче се ризалит и улазни портал од дрвета и гвожђа. У приземљу се налази низ лучно засведених прозора, а централни делови натпрозорских лукова декорисани су у облику глава грчких ратника. Након пожара, 1911. године, у зграду Плебаније смештена је капела. Данас се у згради налази Музеј. Конзерваторски радови су изведени 1986.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.