Зграда у Улици ЈНА бр. 2 у Панчеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда у Улици ЈНА бр. 2 у Панчеву
Зграда у Улици ЈНА 2 у Панчеву
Опште информације
МестоПанчево
ОпштинаПанчево
Држава Србија
Време настанка1792.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Зграда у Улици ЈНА бр. 2 у Панчеву, позната и као "Граничарска Кућа", подигнута је 1792. године, представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1]

Архитектура зграде[уреди | уреди извор]

Зграда је саграђена под утицајем барока и једна је од најстаријих сачуваних градских објеката у Панчеву. Грађена је као угаона спратна грађевина са основом у облику латиничног слова „L“, стамбеним простором на спрату и пословним у приземљу. Кров је висок, преломљени, са таванским прозорима. Обрада фасада је једноставна, без украса. Спратни део сачувао је првобитни изглед прозорских отвора, правоугаоног облика са плитким једноставним оквиром, док је приземље у великој мери нарушено отварањем излога за продавнице.

Горњи спрат шире уличне фасаде подељен је пиластрима на три дела, са по три прозорска отвора, а ужи део фасаде има на средини репрезентативан балкон са оградом од кованог гвожђа, постављен на конзолама са флоралном орнаментиком, а и по два прозора са стране. Једноставним плитким кордонским венцем одвојен је приземни део зграде од спратног.

Конзерваторски радови на реконструкцији објекта изведени су 19962003. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Зграда у Улици ЈНА бр. 2 у Панчеву”. Завод за заштиту споменика културе у Панчеву. Архивирано из оригинала 07. 07. 2020. г. Приступљено 7. 7. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.