Игуменица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Игуменица
Ηγουμενίτσα

Igoumenitsa from sea.jpg
Вечерњи поглед на град и залив

Основни подаци
Држава Застава Грчке Грчка
Периферија Епир
Округ Теспротија
Становништво
Становништво (2001) 14.710
Густина становништва 182 ст/км²
Географске карактеристике
Координате 39°29′N 20°16′E / 39.48, 20.27
Временска зона UTC+2 (EET), лети UTC+3 (EEST)
Надморска висина 0-10 м
Површина 80,8 км²
Игуменица на мапи Грчке
{{{alt}}}
Игуменица
Игуменица на мапи Грчке
Остали подаци
Поштански код 461 00
Регистарска ознака ΗΝ

Игуменица (гр: Ηγουμενίτσα - Igoumenitsa) је град у северозападној Грчкој и управно средиште округа Теспротија. Игуменица је важна лука и завршна тачка на савременом ауто-путу Игњација, другом по важности у Грчкој.


Природни услови[уреди]

Игуменица се налази у северном делу јонског приморја историјске покрајине Епир, а наспрам јужног дела Крфа. Град је смештен у омањен заливу. Са истока Игуменицу затварају планине.

Клима у Игуменици је средоземна.


Историја[уреди]

У доба антике област Игуменице је била део подручја старе Грчке, али изван главних историјских токова. У то време насеље на овом месту било је познато као Титани или Гитани. У каснијим епохама долази владавина Римљана (167. п. н. е.), затим Византинаца и на крају Турака Османлија. Град је поново постао део савремене Грчке тек 1913. г. Други светски рат је тешко погодили град, јер се град налази на линији фронта првиг пола године ратовања. Префектура је протеклих деценија била осавремењена, али то није спречило исељавање становништва из њеног већег дела, поготово из пограничног планинског подручја на северу. Последњих година најважнија месна ствар је изградња савременог ауто-пута Игњација, који отвара много могућности граду за развој.


Становништво[уреди]

Игуменица данас има око 15.000 становника у општини, а мање од 10.000 у самом граду. По овоме је она једно од најмањих обласних седишта у Грчкој. Становништво су углавном етнички Грци. Кретање становништва по последњим пописима било је следеће:

  • 1981. године, град 6.389 ст., општина -
  • 1991. године, град 6.807 ст., општина 11.608 становника.
  • 2001. године, град 9.104 ст., општина 14.710 становника.


Привреда[уреди]

Игуменица је одувек била лука за велико залеђе Епира. Данас, после изградње ауто-пута Игњација могуће гравитационо подручје луке знатно је проширено, што даје граду светлу будућност као значајније луке у држави. У околини града развијен је туризам.


Види још[уреди]


Спољашње везе[уреди]