Имам

Из Википедије, слободне енциклопедије

Део серијала чланака
Ислам

Istanbul, Hagia Sophia, Allah.jpg
Веровања
Једност Бога
Анђео
Објаве (Куран)
Пророци (Мухамед)
Предодређење
Страшни суд
Дужности
Шехадет
Намаз
Пост
Зекат
Хаџилук
Историја
Хронологија
Асхаби
Праведни калифи
Огранци
Сунити
Шиити
Тасавуф

Star and Crescent.svg Категорија:Ислам

Имам (арап. الإما, персијски: امام) је арапска реч за вођу.

Реч имам може имати више значења [1]:

1. Муслимански свештеник коме је главна дужност да предводи скупно клањање намаза у џамији (свакођневно пет путу). За време молитве имам стоји пред скупом и руководи клањањем. Зове се још и џамијскí имам. Ако је, поред тога, задужен и неким другим верским службама за целу једну махалу (као што је опремање умрлих за сахрану и сл.). онда се зове махалски имам. Ако је пак задужен таквим дужностима за читав један џемат (муслиманска верска општина) и уз то води верске матичне књиге, онда се зоне џематски имам или имам-матичар.

2. Имам се зове и свако оно верски образовано лице, макар и не било свештеник, које руководи Скупним клањањем наммаза, било у џамији, у кући или на неком другом месту

3. Титула великих исламских научника: Имами-Газалија, Имами-Азам, Имами-Малик итд. У овом случају имам значи »вођа"

4. Главно зрно теспиху {бројаници), које је обично дуже од других, стоји на врху теспиха и редновно је украшена кићанком.

Имам може бити и вођа неког подручја. Нарочито је значајан код Шиита. На почетку ислама, Имам је означавао Калифа код Шиита и Сунита - две постојеће фракције Ислама.

Најпознатији је први, Имам Али, чији гроб се данас налази у Наџафу (Ирак), па је најсветије место Шиита одмах после Меке и Медине.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ Абдулах Шкаљић: Турцизми у српскохрватском језику


Спољашње везе[уреди]