Интернет прегледач

Из Википедије, слободне енциклопедије

Интернет прегледач или веб-читач, читач веба (web browser, Internet browser) је програм који кориснику омогућава прегледање веб страница и мултимедијалних садржаја везаних за њих. Из једног од њих тренутно читате овај текст.

Најпопуларнији прегледачи данас су:

Сви наведени програми су графички (што значи да осим текста могу приказивати и визуелне садржаје). Осим графичких постоје и текстуални прегледачи који могу приказивати само текст (нпр. „links“, „lynx“) и специјализовани говорни прегледачи какве могу да користе слепе или слабовиде особе.

Историја прегледача[уреди]

HTML као мета-језик којим се хипертекстуални документи могу описивати је измислио Тим Бернерс-Ли (радник CERN-а) 1990/1991. године. Први прегледачи били су строго текстуални, а велику промену је 1993. године донео NCSA Mosaic - који је изворно био програм за UNIX, али је убрзо пренет и на друге оперативне системе.

1994. године, Марк Андресен (водитељ пројекта NCSA Mosaic) је покренуо властиту фирму – Нетскејп и издао Нетскејп навигатор. Убрзо након тога је и Мајкрософт избацио Интернет експлорер (IE), чиме је започет рат прегледача.

Нетскејп је одговорио тако што је изворни код Нетскејпа претворио у отворени код, но то није успело зауставити опадање заступљености тог прегледача. Ипак, из тог потеза развио се прегледач Мозила и његова изведеница Фајерфокс.

Од текстуалних прегледача још увек се, иако у врло малом постотку, користе Lynx и Links.

На линуксу је популаран још и К-освајач (Conqueror), а на Macintosh OS X-у Сафари.

Функционисање прегледача[уреди]

Сваки прегледач је интерпретатор. Дакле, страница је писана у коду који ваш прегледач након тога интерпретира као нешто свакоме разумљиво.

Види још[уреди]


Спољашње везе[уреди]