Ираку

С Википедије, слободне енциклопедије
мушкарац из народа Ираку

Ираку, познати и као Мбулу на свахилију, су кушитски народ који живи у регионима Аруша и Мањара у северној Танзанији, у близини Велике раседне долине и јужно од области Нгоронгоро. Број становника 2001. године био је процењен на 462.000 [1]. Ираку језик припада групи јужних кушитских језика који су грана афроазијске породице језика.[2] Главно подручје концентрације становништва из Ираку народа је Мама Исара на Мбулу висоравни. Ово подручје је познато по интензивнијој пољопривреди и представља „острво“ у окружењу мање интензивне пољопривреде.[3] Подручје у околини града Карату у региону Аруша је такође насељено углавном припадницима Ираку народа.

Генетика[уреди | уреди извор]

Скорија генетичка истраживања су указала на неке елементе етногенезе Ираку народа. Њихов аутосомални ДНК је испитан у свобухватној студији генетике афричких народа Tishkoff et al. (2009), где њихов генетички профил указује на порекло из првог таласа миграција јужних Кушита (предака Иракуа, Горова, Бурунгеа и Мбугуа), који су се кретали на југ из Етиопије, кроз Кенију до Танзаније где су данас настањени. Ираку нису примили много утицаја банту или нилотских народа и њихов генетички профил одражава углавном карактеристике јужнокушитских народа[4]. У корист овом објашњењу иде висок степен ендогамије која се примећује у Ираку народу.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Tanzania | Ethnologue, Приступљено 31. 3. 2013.
  2. ^ Mous, Maarten. 1993. A Grammar of Iraqw. Hamburg: Buske
  3. ^ Börjeson, L. A History under Siege: Intensive Agriculture in the Mbulu Highlands, Tanzania, 19th Century to the Present. 2004, Stockholm University
  4. ^ Tishkoff (2009), „The Genetic Structure and History of Africans and African Americans”, the American Association for the Advancement of Science: 17  Also see Supplementary Data.