КК Елан Шалон

Из Википедије, слободне енциклопедије
КК Елан Шалон
KK Elan Šalon.jpg
Лига Про А лига Француске
Евролига
Основан 1955.
Дворана Le Colisée
(капацитет 5.000)
Локација Шалон сир Саон, Француска
Боје клуба          
Титуле 1 Првенство Француске
2 Купа Француске
1 Куп „Недеља асова“
Веб-сајт elanchalon.com
Дресови
Kit body thinredsides.png
Као домаћин jersey
Kit shorts redsides.png
Team colours
Као домаћин
Kit body thinwhitesides.png
Као гост jersey
Kit shorts redsides.png
Team colours
Као гост

КК Елан Шалон (фр. Élan Chalon; Élan Sportif Chalonnais) је француски кошаркашки клуб из града Шалон сир Саон. У сезони 2012/13. такмичи се у Про А лиги Француске и у Евролиги.

Историја[уреди]

Клуб је основан 1955. године. Од 1996. наступа у највишем рангу кошаркашких такмичења у Француској - Про А лиги, али није бележио запаженије резултате све до сезоне 2011/12. када постаје њен првак. 2012. је и најуспешнија година у историји клуба, јер у њој поред националног првенства осваја и оба купа - Куп Француске (по први пут), као и Куп „Недеља асова“ (по други пут).

Први значајнији успех на међународној сцени десио се у сезони 2000/01, а било је то финале тадашњег другог по значају европског такмичења - Купа Рајмунда Сапорте. У наредној деценији клуб је имао неколико мање успешних учешћа у Еврокупу и Еврочеленџу. У сезони 2011/12. на таласу сјајних резултата у националним такмичењима стиже и до финала Еврочеленџа. У сезони 2012/13. по први пут је заиграо у Евролиги, али је такмичење завршио већ у првој групној фази.

Успеси[уреди]

Национални[уреди]

Међународни[уреди]

Познатији играчи[уреди]

Спољашње везе[уреди]