Калорија

Из Википедије, слободне енциклопедије

Калорија је мерна јединица за енергију. Њено име потиче из француског језика, а изведено је од латинске речи calor што значи топлота.

Као стандардна СИ-јединица за енергију углавном се користи џул (Ј). Ипак, калорија се чешће користи као мерило количине топлоте или метаболичке енергије садржане у хемијским везама прехрамбених производа. Количина енергије која се добије комплетном оксидацијом свих хранљивих супстрата у некој намирници назива се слободна енергија (∆G).

Много различитих дефиниција калорије се појавило за време 19. и 20. века. Постоје два основна значења овог појма:

  • мала калорија или грам-калорија представља количину енергије потребну за повећање температуре 1 грама воде за 1 степен целзијуса. Она износи приближно 4,1868 J и њен симбол је cal.
  • велика калорија или кило-калорија представља количину енергије потребну за повећање температуре 1 килограма воде за 1 степен целзијуса. Ово износи приближно 4.186,8 J или тачно хиљаду малих калорија. Представља се симболом kcal или Cal.

У научном контексту, име „калорија“ стриктно означава грам-калорију. Неформално, у производњи и обележавању хране и свакодневном разговору, термин „калорија“ готово увек означава кило-калорију.

Ознаке и етикете на храни[уреди]

Нутритивна ознака на паковању пиринча

Калорија је постала уобичајени израз када су дијететичари почели да саветују гојазним особама вежбање (потрошњу енергије) и смањен енергетски унос. Многе владе захтевају од произвођача хране да јасно истакну енергетску вредност производа, како би се потрошачима олакшала контрола енергетског уноса.

Количина енергије садржана у неком производу (намирници) може се одредити комплетним сагоревањем осушене хране у калориметрима, што је познато као директна калориметрија. Ипак, овако добијена енергија не одговара у потпуности енергији коју људски организам може да извуче из конкретне намирнице. Разлог за то лежи у чињеници да намирнице обично садрже и несварљиве састојке, а апсорпција сварљивих компоненти у гастроинтестиналном тракту није потпуна. Обично се ресорбује приближно 98% угљених хидрата, 95% масти и 92% протеина. Због тога, стандардним хемијским тестовима и анализом рецепта се одређује количина сварљивих састојака и на основу тога се одређује калоријска вредност хране:

Нутријенти енергетска вредност
kcal/g kJ/g
протеини 4 17
угљени хидрати 4 17
масти 9 37
алкохол 7 29
органске киселине 3 13

Остали састојци из хране (вода, несварљива влакна, минерали и витамини) не користе се у израчувавању расположиве енергије у храни.

Варијанте[уреди]

Количина енергије потребна за повећање температуре 1 грама воде за 1 степен целзијуса, при нормалном атмосферском притиску (101.325 Pa), зависи од почетне температуре воде и често не може прецизно да се измери. Због тога постоји неколико различитих дефиниција калорије:

  • 15 °C калорија: код повећања температуре воде са 14,5 на 15,5 степени целзијуса. Она приближно износи 4,1855 J.
  • 20 °C калорија: код повећања температуре воде са 19,5 на 20,5 степени целзијуса. Она приближно износи 4,182 J.
  • Просечна калорија: стоти део (1/100) укупне количине енергије потребне за повећање температуре 1 грама воде са 0 на 100 степени целзијуса. То износи око 4,190 Ј.
  • Термохемијска калорија износи 4,184 Ј.
  • IUNS калорија износи 4,182Ј. То је дефиниција калорије усвојена од стране Комитета за номенклатуру међународног удружења нутрициониста.

Две најприхватљивије варијанте појма калорија у старијој литератури су "15 °C калорија“ (cal15) и „термохемијска калорија“ (calth). Због чињенице да је велики број различитих варијанти (дефиниција) био узрок конфузије и честих грешака, као стандардна јединица СИ-система за енергију и топлоту данас се употребљава џул (Ј).


Потрошња калорија[уреди]

За лакшу представу, човек који хода потроши око 150 килокалорија на сат (150 kCal), док рецимо на лакшем трчању троши око 500-600 килокалорија на сат (500-600 kCal). Највише енергије троше бициклисти где се прелази чак 1000 килокалорија на сат (1000 kCal). За орис, једна чоколада од 100 грама има калоричну вредност око 600 килокалорија.

Спољашње везе[уреди]