Кар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
Уколико сте тражили насељено место у Француској, погледајте чланак Кар (Горња Вијена).
Марко Аурелије Кар

Кар
Кар

Пуно име Марко Нумерије Кар
Датум рођења 224
Место рођења Нарбон (Римско царство)
Датум смрти јул / август 283
Место смрти Иза реке Тигар, Месопотамија (Римско царство)
Титула Римски цар
Период 282 - 283
Претходник/ци Проб
Наследник/ци Карин
Порекло и породица
Потомство Карин , Нумеријан , Аурелија Паулина

Марко Аурелије Кар (лат. Marcus Aurelius Carus, рођен око 230. године у Нарони, у провинцији Далмацији - умро крајем јула или почетком августа 283. године) био је римски цар (од 282. до 283. године).

Образовање је стекао у Риму. Постао је римски сенатор и вршио је више војних и цивилних дужности пре него што га је Проб именовао за префекта Преторијанске гарде. Након што је Проб био убијен у Сирмијуму, Кара су војници извикали за цара.

Кар се обрачунао са Пробовим убицама. Ипак, сумњало се и да је он учествовао у завери против цара. Изгледа да се није вратио у Рим, али је Сенат потврдио његов избор.

Својим синовима Карину и Нумеријану доделио је титулу цезара. Карин је постављен да управља западним делом царства, док је сам Кар, заједно са Нумеријаном, кренуо у поход против Персије. На путу према Истоку, Кар је победио Кваде и Сармате на Дунаву. Затим је преко Тракије и Мале Азије стигао у Месопотамију, коју је успео привремено освојити. У походу против Персијанаца, у једном тренутку је прешао реку Тигар.

Али, на овом походу, Кар је изненада умро. Његова смрт није разјашњена. Можда је она последица ударца грома, претрпљене ране или неке болести. Сасвим је могуће да су Кара убили сопствени војници, који нису били склони тешком рату против Персије, нити су одобравали то што је Кар поставио Арија Апера за префекта преторијанске гарде.

Биографија[уреди]

Према Виктору, чији навод су потврдили Сидоније Аполинар и Зонара, Марко Аурелије Кар је био родом из Нарбона у Галији, али Вописк тврди да се не може поуздано причати било о његовом пореклу било о месту рођења и наводи опречне тврдње из старијих извора који су различито приказивали да је рођен:

Он сâм без сумње тврдио је да је римског порекла — како се види из писма које је упутио легату Јунију када је био проконзул Киликије — што, међутим, није у супротности са претпоставком да је можда припадао неком граду који је такође био колонија. Пошто је прошао кроз најразличитије ступњеве у цивилној и војној служби, Проб, који је имао највеће поштовање према његовим талентима и честитости, поставио га је за префекта преторијанаца. Када су овог владара убили војници у Сирмијуму (282), Кар је једногласно поздрављен као његов наследник. Избор војске потврдио је Сенат. Нови владар је убрзо по ступању на власт извојевао победу над Сарматима, који су напали Илирик и претили Тракији па и самој Италији. Доделивши обојици својих синова назив цезара. Старијег Карина поставио је за управника свих западник провинција, а праћен млађим Нумеријаном кренуо је на поход против Персијанаца који је планирао још његов претходник. Поход који је уследио био је врло славан по римско оружје. Непријатељ, растројен услед унутрашњих раздора, није био у стању да се енергичним отпором супротстави нападачима. У кратком временском року заузета је цела Месопотамија, — Селеукија и Ктесифонт били су принуђени да се предају. Међутим, успех је изненада прекинут, пошто је Кар, који се припремао да настави освајања с оне стране Тигра, страдао од болести, или завере, или, како стари историчари најчешће наводе, од удара грома, крајем 283, након владавине од нешто мало више од шеснаест месеци. Извештај о његовој смрти, који је његов секретар Јуније Калпурније послао градском префекту, толико је конфузан и мистериозан да се једва може избећи претпоставка да је његов крај убрзан прљавом игром. Сумња је пала на Арија Апра, кога је касније Диоклецијан погубио под оптужбом да је убио Нумеријана.

Према опису који је дао писац Царске повести, Кар се налазио на средишњем месту између оних који су се истицали врлином и оних који су се истицали пороком, али оно није било ни врло добро ни врло лоше, него више добро него лоше. Његов карактер је без сумње био на висини пре него што се уздигао на власт. Не треба да се придаје никакво поверење гласини да је био саучесник у убиству свог доброчинитеља, Проба, чије убице је потражио и казнио најстрожом правдом. Никакав велики злочин није окаљао кратак период његове владавине. Али, Каринове грозоте бациле су сенку на сећање на његовог оца, коме људи нису могли опростити што је таквом сину оставио своју власт.

Извори[уреди]

  • Vopisc. Carus
  • Aurel. Vict. Caes. xxxviii
  • Zonar. xii. 30
  • Eutrop. ix. 12

Спољашње везе[уреди]Претходник:
Проб
списак римских царева Наследник:
Нумеријан и Карин
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}