Касикијара

Из Википедије, слободне енциклопедије
Касикијара
Основне карактеристике
Дужина 326 км
Слив Атлантски океан
Водоток
Извор нема
Ушће Ориноко, Рио Негро
Географске карактеристике
Земље слива Застава Венецуеле Венецуела
Важнији градови Капибара, Ел Манго
Casiquiarerivermap.png

Касикијара (шп. Casiquiare) је река у Јужној Америци, тачније на југу Венецуеле. Дуга је 326 километара и представља светски најпознатији пример бифуркације, будући да њен ток одлази у два слива — амазонски, преко реке Рио Негро и у слив Оринока, преко истоимене реке.

Географија[уреди]

Надморска висина Касикијаре код Оринока је 123 метра у близини места Ла Есмералда, док је при ушћу у Рио Негро код града Сан Карлос 91 метар. Јасно је да би се пресецањем тока воде ове реке уливале у Рио Негро, сходно рељефу. На свом кратком току од 326 километара Касикијара прима бројне притоке са обе стране, па је површина њеног слива око 42.300 km². Упркос малој надморској висини и паду, ово је изузетно брза река. За време летњег поводња, формира се још један рукавац који се улива у Рио Негро, око 80 километара удаљен од главног ушћа.

Историја[уреди]

Први истраживач који је пловио овим током био је језуитски свештеник отац Роман 1744. године, који је преко Касикијаре прешао у ток Оринока. Седам месеци касине француски истраживач Ла Комдамин, известио је Француску академију о овом подухвату. О реци која повезује слив Оринока и Амазона, говорио је још давне 1639. године Кристобал Диатристан де Акуња, шпански мисионар и истраживач. Прва опсежна истраживања и картирања спровео је 1800. године Александар фон Хумболт. Први снимци начињени су 1924. године. Током 1968. године екипа Националне географије опловила је реку од Оринока до Рио Негра.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Литература[уреди]

  • Вујадиновић, С. (2009): Регионална географија Јужне Америке, Географски факултет, Београд