Клеопатра III

Из Википедије, слободне енциклопедије
Клеопатра III

Cleopatra-III-at-Kom-Ombo.jpg

Датум рођења 161. п. н. е.
Датум смрти 101. п. н. е.
Порекло и породица
Династија Птолемејиди
Потомство Птолемеј IX Латир
Птолемеј X Александар I
Клеопатра IV
Клеопатра Трифаина
Клеопатру Селену I

Клеопатра III (грч. Κλεοπάτρα, 161-101. године п. н. е.) била је краљица хеленистичког Египта из династије Птолемејида од 142. до 101. године п. н. е.

Била је ћерка Птолемеја VI Филометора и Клеопатре II. После очеве смрти 145. године п. н. е. њен брат Птолемеј VII је постао нови владар вољом Клеопатре која је деловала као регент. С друге стране, њен стриц Птолемеј VIII Фискон покушао је да се наметне за владара. Прво је убио Птолемеја VII и оженио се сестром Клеопатром II, а затим, како би сузбио утицај Клеопатре II, оженио се својом синовицом Клеопатром III 142. године п. н. е. Клеопатра родила је Птолемеју Фискону бројно потомство: Птолемеја IX Латира, Птолемеја X Александра I, Клеопатру IV, Клеопатру Трифаину и Клеопатру Селену I.

Птолемеј VIII Фискон је преминуо 116. године п. н. е. и тестаментом је одредио Клеопатру III за наследницу при чему је требала за савладара да узме једног од синова. Иако је Клеопатра желела да за савладара узме Птолемеја Александра, становници Александрије су отворено били за старијег сина, Птолемеја Латира, који је у то време био управник Кипра. Затим је Птолемеј Латир завладао као Птолемеј IX, али је Клеопатра већ 110. изазвала његово свргавање и произвела Птолемеја Александра за владара. Међутим, Клеопатра је и после тога подстицала ривалитет између синова који су се смењивали на престолу и 109. и затим 107. године п. н. е. На крају, Птолемеј X Александар I је 101. наредио погубљење Клеопатре како би осигурао свој владарски положај.

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Клеопатра III