Коалиција Заједно

С Википедије, слободне енциклопедије
Коалиција Заједно
ЗАЈЕДНО!
ЛидериВук Драшковић,
Зоран Ђинђић,
Весна Пешић
СлоганЗа промене — ЗАЈЕДНО!
Основана2. септембра 1996.
Распуштена1997. (1 год.)
Седиште СРЈ
ИдеологијаАнтикомунизам,
Социјални либерализам,
Конзервативизам,
Либерализам.
Савезна скупштина
22 / 138

(1996–1997)

Коалиција Заједно познатија као коалиција За промене — ЗАЈЕДНО! је била политичка коалиција центра састављена пред изборе 1996.

Коалицији Заједно су припадале следеће странке:

На савезним изборима 1996 осваја 22,2% и 22 посланика. На локалним изборима 1996. коалиција остварује победу на изборима за Скупштину града Београда, Крагујевца, Ниша и Новог Сада, у већини београдских општина и преко 40 општина у Србији. Био је то први велики пораз Слободана Милошевића у Србији.

Пред републичке изборе 1997, након сазнања о тајним разговорим Зорана Ђинђића и Слободана Милошевића, из коалиције иступа Српски покрет обнове и излази самостално на изборе док остали чланови ове коалиције, са још 18 странка (укључујући ДС и ГСС) организују бојкот избора. То је био крај Коалиције ЗАЈЕДНО, а следећу заједничку коалицију Демократске опозиције Србије (ДОС) поново оснива Српски покрет обнове, коју након покушаја атентата у Будви СПО напушта због тврдњи Зорана Ђинђића о Вуку и Даници Драшковић, говорећи да је атентат режиран и да је Вук покушао да изврши самоубиство.