Колинда Грабар-Китаровић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Колинда Грабар-Китаровић

Kolinda Grabar-Kitarović Lisinski 2014.jpg

Биографија
Датум рођења 29. април 1968. (1968-04-29) (46 год.)
Место рођења Ријека (СФРЈ)
Супружник Јаков Китаровић
Деца Двоје
Држављанство Хрватско
Нација Хрватица
Вероисповест Католицизам
Политичка партија Хрватска демократска заједница
Професија Дипломата
Мандат(и)
Председница Републике Хрватске
(изабрана)
19. фебруар 2015. —
Председник Владе Зоран Милановић
Претходник Иво Јосиповић
Помоћница генералног секретара НАТО-а за јавну дипломатију
4. јул 2011. — 2. октобар 2014.
Претходник Стефани Бабст (Stefanie Babst) (в.д.)
Наследник Тед Вајтсајд (Ted Whiteside) (в.д.)
Амбасадор Републике Хрватске у САД
8. март 2008. — 4. јул 2011.
Претходник Невен Јурица
Наследник Вице Скрачић (в.д.)
Министар спољних и европских послова
17. фебруар 2005. — 12. јануар 2008.
Председник Владе Иво Санадер
Претходник Миомир Жужуљ (министар спољних послова); Невен Мимица (министар европских интеграција)
Наследник Гордан Јандроковић
Министар европских интеграција
23. децембар 2003. — 17. фебруар 2005.
Председник Владе Иво Санадер
Претходник Невен Мимица

Колинда Грабар-Китаровић (Ријека, 29. април 1968, Хрватска), хрватска политичарка и дипломата, бивша министарка спољних послова и европских интеграција у периоду од 2005. до 2008. године, од 2008. до 2011. била је на дужности амбасадорке Хрватске у Сједињеним Америчким Државама. Од 2011. је помоћница генералног секретара НАТО-а за јавну дипломатију. 11. јануара 2015. године изабрана је за Председницу Републике Хрватске, победивши у другом кругу избора противкандидата, актуелног председника републике Иву Јосиповића. Тиме је постала прва жена изабрана на ову функцију.

Биографија

Колинда Грабар Китаровић рођена је у Ријеци у тадашњој СР Хрватској. Захваљујући програму размене ученика, део свог детињства и ране младости провела је у Сједињеним Америчким Државама где је и матурирала у средњој школи у Лос Аламосу, савезна држава Нови Мексико. Дипломирала је енглески и шпански језик на Филозофском факултету Свеучилишта у Загребу, 1993. године. Од 2000. године носи звање магистра наука, након постдипломских студија из области међународних односа на Факултету политичких наука Свеучилишта у Загребу (теза о америчко-совјетским односима у време Реганове администрације и завретку Хладног рата).

Професионалну каријеру започела је у Министарству науке и технологије, да би се 1993. године запослила у Министарству спољних послова, где је најпре радила као саветница у кабинету заменика министра, а потом као начелница сектора за Северну Америку. Године 1997. одлази у Амбасаду РХ у Канади, прво као дипломатски саветник, а затим као министар саветник.

На парламентарним изборима 2003. године изабрана је за заступницу у Хрватском Сабору. 23. децембра 2003. именована је за министарку за европске интеграције. 18. јануара 2005. постаје шеф преговарачког тима за преговоре о приступању Европској Унији. Спајањем Министарства спољних послова и Министарства за европске интеграције, именована је за министарку спољних послова и европских интеграција. На дужности остаје до 12. децембра 2008. године. За време њеног мандата Хрватска је започела преговоре за чланство у ЕУ. Од 19. марта 2008. је амбасадор Хрватске у САД.

У северноатлантском савезу Колинда Грабар Китаровић задужена је за јавну дипломатију, односно за, како сама каже: „Комуникацијску стратегију и приближавање НАТО-а обичним људима“.

Чланица је Трилетарне комисије.

Удата је за Јакова Китаровића, мајка је двоје деце.

Активно говори енглески, шпански и португалски језик, а пасивно немачки, италијански и француски.

Председнички избори 2014./2015.

Колинда Грабар-Китаровић у концертној дворани Ватрослава Лисинског

12. јуна 2014. Колинда Грабар-Китаровић је званично постала кандидаткиња ХДЗ-а за председницу Хрватске на предстојећим председничким изборима. Одлука је донета у Вуковару након одржане седнице Председништва ХДЗ-а и на њихов предлог је Национални савет једногласно усвојио. Свој изборни програм назван: "За бољу Хрватску", госпођа Грабар-Китаровић представила је 11. новембра 2014. године.

Председничку кандидаткињу Колинду Грабар-Китаровић на председничким изборима 2014./2015. подржали су Хрватска демократска заједница - ХДЗ, Хрватска сељачка странка - ХСС, Хрватска странка права др Анте Старчевић- ХСП АС, Блок пензионери заједно - БУЗ, Хрватска демохришћанска странка - ПАМ, Загорска демократска странка - ЗДС, Хрватска социјално-либерална странка - ХСЛС, ХРАСТ - Покрет за успешну Хрватску.

Референце

Спољашње везе