Колинда Грабар-Китаровић

Из Википедије, слободне енциклопедије
BŽO-Help.svg Овај чланак нема никакве независне и поуздане изворе.
Према правилима о биографијама живих особа, он мора садржавати изворе. Помозите да се чланак унапреди тако што ћете му додати неутралне, проверљиве и поуздане изворе.

Напомена: Контроверзне тврдње о живим особама које немају референцу или је референца коју имају непоуздана — без обзира да ли је тврдња позитивна, негативна, неутрална или само мало вероватна — мора бити одмах уклоњена без икакве дискусије.
Ако имате коментаре који би могли да донесу решењу проблема, молимо вас да погледате страницу за разговор.

Колинда Грабар-Китаровић

Rumsfeld, Grabar-Kitarovic, and Biskupic.jpg

Биографија
Датум рођења 29. април 1968.
Место рођења Ријека (СФРЈ)

Колинда Грабар-Китаровић (Ријека, 29. април 1968), хрватска политичарка и дипломата, министарка спољних послова и европских интеграција у периоду од 2005. до 2008. године, и тренутно амбасадор Хрватске у Сједињеним Америчким Државама.

Колинда Грабар рођена је у Ријеци у Хрватској. Део свог детињства и ране младости провела је у Сједињеним Америчким Државама где је и матурирала на Вишој школи у Лос Аламосу, савезна држава Нови Мексико. Дипломирала је на Филозофском факултету Универзитета у Загребу енглески и шпански језик, 1993. године. Од 2000. године носи звање магистра наука, након постдипломских студија из области међународних односа на Факултету политичких наука Универзитета у Загребу.

2003. године постала је министар европских интеграција и председавајућа преговарачког тима у процесу преговора о приступању Републике Хрватске Европској унији. Након спајања два Министарства (иностраних послова и европских интеграција) постала је министар спољних послова и европских интеграција (17.2.2005-12.1.2008). Након избора у Хрватској, на положају министра је замењује Гордан Јандроковић. Од 19. марта 2008. је амбасадор Хрватске у Сједињеним Америчким Државама.

Колинда Грабар-Китаровић активно говори енглески, шпански и португалски језик.

Спољашње везе[уреди]