Конрад Лоренц

Из Википедије, слободне енциклопедије
Конрад Лоренц

Konrad Lorenz.JPG
Конрад Лоренц

Општи подаци
Датум рођења 7. новембар 1903.
Место рођења Беч (Аустроугарска)
Датум смрти 27. фебруар 1989.
Место смрти Беч (Аустрија)
Рад

Конрад Лоренц (нем. Konrad Lorenz; Беч, 7. новембар 1903Беч, 27. фебруар 1989) је био један од најистакнутијих природњака двадесетог века, добитник Нобелове награде за медицину.

Биографија[уреди]

Рођен је 7. новембра 1903. године у Бечу, где је 1928. успешно завршио студије медицине. После тога је почео да студира природне науке и 1933. је дипломирао на бечком Филозофском факултету зоологију са палеонтологијом и психологијом.

Са неколико научних радова, Лоренц је постао пионир у истраживању понашања птица, а убрзо и научник светског гласа. Вршећи бројне опите са животињама, пре свега птицама, Конрад Лоренц отпочиње проучавање понашања животиња и човека. Докторирао је 1937. године на Филозофском факултету у Бечу, радом „Упоредна анатомија и психологија животиња“, а после Другог светског рата био је професор на Универзитету у Минхену. Године 1973. добио је Нобелову награду за медицину у знак признања за плодоносно научно истраживање корена људског понашања.

Поред великог броја стручних радова, Лоренц је писао и научно-популарне књиге које су преведене на многе светске језике. Његово најпознатије такво дело је књига „Говорио је са животињама“, преведена и на српски језик и штампана у издању „Српске књижевне задруге“.

Умро је 27. фебруара 1989. године.

Спољашње везе[уреди]