Корзички језик

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Корзикански језик)
Корзички језик
Државе Француска, Италија
Број говорника 225.000 (1993)
Ранг -
Породица индоевропски
Писмо латиница, корзички алфабет
Статус
Службени -
Регулише нико
Језички кодови
ИСО 639-1 co
ИСО 639-2 cosнема
ИСО 639-3 различито:
cos – Коризикански
sdn – Галурезе
sdc – Сасарески
Dialetti corsi.png

Корзички језик је итало-далматински романски језик који се користи на острву Корзика (Француска) и на северу Сардиније (Италија). Корзички је дуго времена био колоквијални говор поред италијанског и званични језик на Корзици до 1859. након чега је италијански заменио француски језик, када је Француска преузела власт на Корзици од Ђенове 1768. Наредна два века, коришћење француског достигло је ту меру да су након Другог светског рата сви острвљани говорили француски. Процењено је да је до 1990. око 50% острвљана поседовало неко знање корзичког, док га је свега 10% користило као први језик.[2]

Порекло[уреди]

Године 40. језик домородачког становништва није био ни романски, ни италски. Према римским извештајима, на острву је коришћен језик који је био непознат Римљанима. Јак римски утицај на острву, које је било римска колонија, трајао је до 469, када су Вандали заузели острво.

Корзички језик је био под утицајем језика разних сила које су управљале острвом: Тоскана (828-1077), Пиза (1077-1282) и Ђенова (1282-1768), након чега је Француска преузела власт над Корзиком и прогласила француски језик за једини званични.

Дијалекти[уреди]

Два најшире коришћена облика корзичког језика су супренацију - северни део острва, и сутанацију, који се говори на јужном делу острва. У главном граду Корзике - Ајачо се користи прелазни облик.

Језици у северној Сардинији

Галурезе се користи на самом северу Сардиније, укључујући и регион Галура и архипелаг Ла Мадалена. Сасарески дијалект се користи у Сасари и околини на северозападу Сардиније. Постоје мишљења да су ови дијалекти заправо засебан језик.

Према закону из 1997. аутономни регион Сардинија гарантује једнаки легални статус корзичком са другим језицима на Сардинији.

Примери речи[уреди]

  • l’acqua — вода (итал. l’acqua)
  • a terra/a tarra — земља (итал. la terra)
  • l’omu — човек (итал. l’uomo)
  • a donna — жена (итал. la donna)
  • u ghjornu — дан (итал. il giorno)
  • u celu/u celi — небо (итал. il cielo)
  • notte/notti — ноћ (итал. notte)
  • spidale/spedale/uspidali — болница (итал. ospedale)

Извори[уреди]

  1. Harris, Martin; Vincent, Nigel (1997). Romance Languages. London: Routlegde. ISBN 978-0-415-16417-7. 
  2. „Corsican in France“. Euromosaic Приступљено 13. 6. 2008..  To access the data, click on List by languages, Corsican, Corsican in France, then scroll to Geographical and language background.

Литература[уреди]