Корисник:Bbasic

С Википедије, слободне енциклопедије

Поштоване колегинице и колеге, Википедијанци,

Као што већина вас зна, примарна преокупација на овој Википедији била ми је дорађивање текстова како би они били у складу с Правописом и осталом лингвистичком литературом. Нажалост, ово је често наилазило на неразумевање од стране појединаца којима се неко правилно није свидело и који су били уверени да је „њихово решење“ боље од прописаног, те су сматрали да је у реду уређивати чланке у складу с њиховим „правилима“. Да ситуација буде још гора, неретко су били подржавани од стране администратора (што пасивно, што активно), а нису малобројни ни примери када је реч о администраторима лично.

Иако се то коси с једним од основних принципа Википедије, нема оригиналних истраживања, овакво понашање ипак је толерисано без досад видљивог разлога. Кажем „досад“, јер је скоро обзнањено шта је посреди: администратор Славен Косановић позива се на „аматерско мишљење о језичким питањима“ (ово је цитат), сматрајући га меродавним колико и навођење одговарајуће литературе (која тврди супротно): извор, последња реченица. Како ни после пуна четири дана од ове изјаве нема реакција у виду евентуалног оповргавања ове тврдње, можемо узети да је то и званичан став (при том потврђен у пракси небројено пута). Јасно, под оваквим околностима бесмислено је ишта покушавати да би се ова Википедија усагласила с важећом језичком нормом, већ ће језик којим је она писана бити усаглашен са српским језиком онако како га замишљају администратори, а што је знатно другачије од стандардног српског језика. У складу с тим, одлучио сам да се повучем. Знам да нисам први који је овде исправљао језичке грешке и који је на крају приморан на овакву одлуку, а готово извесно нисам ни последњи. Не могу се вратити (говорим за себе, али верујем да слично важи и за остале) докле год се став администратора̂ не измени — било изменом појединачних ставова, било сменом администратора̂ који се залажу за „своја правила“ — али ни једно ни друго не делује блиско, јер садашња ситуација очигледно идеално одговара руководству Википедије.

Захваљујем свима на досадашњој сарадњи. Посебно захваљујем Славену што је отворено рекао у чему је ствар, јер више неће доћи до ситуације да се неко пита „како то да у Правопису пише једно а овде радимо друго“ — ето, сад и званично знамо да радимо по администраторском „аматерском мишљењу о језичким питањима“ пре него по Правопису.

Уколико некад некоме затребам, може ми послати мејл путем ове странице.

Поздрав,

Bbasic (разговор) 21:27, 15. јануар 2008. (CET)

Споменице и захвалнице[уреди | уреди извор]

Правопис,транскрипција...
Општа споменица
Доделио:
Филип Кнежић
1000 измена