Кристијан Доплер

С Википедије, слободне енциклопедије
Кристијан Доплер
Кристијан Доплер
Лични подаци
Пуно имеЈохан Кристијан Андреас Доплер
Датум рођења(1803-11-29)29. новембар 1803.
Место рођењаСалцбург,
Датум смрти17. март 1853.(1853-03-17) (49 год.)
Место смртиВенеција,
Научни рад
Пољематематика, физика
Познат поДоплеров ефекат
Званични веб-сајт
www.christian-doppler.net

Јохан Кристијан Андреас Доплер (нем. Johann Christian Andreas Doppler; Салцбург, 29. новембар 1803Венеција, 17. март 1853) био је аустријски математичар и физичар, најпознатији по хипотези која носи име Доплеров ефекат и која представља привидну промену фреквенције и таласне дужине таласа коју доживљава посматрач који се креће релативно у односу на извор таласа.

Биографија[уреди | уреди извор]

Кристијан Доплер је рођен у Салцбургу као син каменоресца. Међутим, није могао да се бави занатом свог оца јер је био генерално лошег физичког здравља. По завршетку средње школе, студирао је астрономију и математику у Бечу и Салцбургу и почео је да ради у Прашкој политехничкој школи (сада Чешки технички универзитет), где је постао професор математике и физике 1841. године.

Само годину дана касније, са 39 година, објавио је своје најзначајније дело о Доплеровом ефекту. Док је био професор, објавио је више од 50 чланака из области математике, физике и астрономије.

Његова истраживачка каријера у Прагу прекинута је револуцијом марта 1848. године, када је побегао у Беч. Тамо је постављен за председавајућег у Институту за експерименталну физику на Универзитету у Бечу 1850. године. Док је био на бечком универзитету, Доплер је, заједно са Францом Унгером, играо значајну улогу у развоју младог Грегора Мендела који је касније постао оснивач генетике.

Умро је од плућне болести у Венецији са 49 година, 17. марта 1853. године. Његов гроб се налази близу улаза у венецијанско острво-гробље Сан Микеле.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Peter M. Schuster: Moving the Stars - Christian Doppler: His Life, His Works and Principle, and the World After. - Pöllauberg, Austria: Living Edition, 2005. - ISBN 978-3-901585-05-0 (translated by Lily Wilmes; Webpage of the author)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]