Купа (река)

С Википедије, слободне енциклопедије
Купа
(Kolpa, Kupa)
Купа у Хрватској
Опште информације
Дужина296 km
Басен10.032[1] km2
Пр. проток283 ​m3s
Водоток
Изворјезеро у националном парку Рисњак
В. извора313 m
УшћеСава
Географске карактеристике
Држава/е Хрватска,  Словенија
ПритокеОдра, Лахиња, Добра, Корана, Глина
Река на Викимедијиној остави

Купа (словен. Kolpa) је река у Хрватској и Словенији. Извор и ушће реке налази се у Хрватској, а делом свога тока чини границу Хрватске са Словенијом.

Ток реке[уреди | уреди извор]

Река Купа извире из кршког језерца у националном парку Рисњак код места Разлоге у Горском котару. Око 100 метара низводно са десне стране прима воду повременог бујичног потока Крашићевица, а даље са леве стране повременог тока Сушице и скреће према североистоку, а затим према северу. Испод извора Купа је брза река, док се након неколико километара смирује и постаје мирна река испресијецана многим вештачким слаповима који су у прошлости служили за покретање воденица. Гранична река постаје на ушћу леве притоке Чабранке у Купу.

У свом горњем току, Купа се пробија кроз шумовит кањон. На неким се местима кањон проширује те се тамо налазе њиве и поља. Следећа већа река која се улијева у Купу је Лахиња.

Купа код Озља улази у свој равничарски ток. Затим стиже до Карловца где се са десне стране улива река Добра, а убрзо након тога и Корана. Касније се у Купу још уливају реке Купчина са леве и Глина са десне стране. Недалеко од свог ушћа у реку Саву код града Сиска у Купу се са леве стране улива још и река Одра.

Укупна дужина тока реке Купе је 296 km, а пловна је на дужини од 136 km (од ушћа у Саву до Карловца).[2]

На реци Купи постоји једна хидроелектрана (Озаљ) коју је конструисао српски научник Никола Тесла.

Проток воде[уреди | уреди извор]

Водопад на реци код заселка Прелесје

Минимална издашност извора ријеке Купе износи 1,2 m³/s, а максимална чак 144 m³/s. Температура воде на извору износи 7 °C. Извор није каптиран. Вода истиче на висини од 321 метара надморске висине. Купа просечно у реку Саву донесе 283 m³/s воде.

Спорт[уреди | уреди извор]

Река Купа је погодна за вожњу кануом и кајаком. Осим тога у летњим месецима Купа је погодна за купање тако да су на реци уређена многа купалишта. Купа је такође богата и рибом те је врло погодна за спортски риболов.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Мала енциклопедија Просвета наводи 11.484 km²
  2. ^ Мала енциклопедија Просвета - Општа енциклопедија (А-Љ). Београд: Издавачко предузеће „Просвета“. 1959. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]