Купина

Из Википедије, слободне енциклопедије
Купина
Blackberry fruits10.jpg
Систематика
царство: Plantae
раздео: Magnoliophyta
класа: Magnoliopsida
ред: Rosales
породица: Rosaceae
род: Rubus
Екологија таксона

Купина је вишегодишња листопадна полужбунаста биљка, која има вишегодишњи коренов систем и једногодишње или двогодишње ластаре, припада фамилији ружа (Rosaceae) и роду Rubus.

Морфологија[уреди]

Цвет чачанске бестрне сорте купине и формирање збирног плода.

Коренов систем је врло разгранат, жиличаст и достиже дужину до 1 метра. Главни коренов систем имају купинове саднице произведене из семена. Многе сорте купине немају главни корен. Зимзелене (Rubus laciniatus) и пузеће сорте имају главни корен који продире дубоко у земљу али не формирају коренове изданке. Због дубине до које продире у земљу, коренов систем купине се одликује отпорношћу на суше.

Жбун купине зависно од сорте је различито развијен. Може се разврстати на основу следећих одлика:

  • висок (хималаја)
  • средње висок (агава)
  • низак (лукреција)
  • скупљен (агава, ериа)
  • усправан (кумберланд)
  • пузећи (лукреција)
  • глатким ластарима (бојсен, лукреција)

Изданци (леторасти) зависно од сорте током прве године достижу дужину између 2 и 4 метра. У другој години изданци доносе род након чега се суше. У зависности од сорте изданци могу да буду од мркоцрвене до тамнозелене боје, као и са бројним тврдим трњем (бодљама), ређим и нежнијим трњем и сорте са изданцима без трња.

Лишће је сложено и у зависности од типа и сорте састоји се од 3, 5, 7 или 9 лиски које су јајастог облика, од светлозелене до тамнозелене боје, док су лисне дршке углавном трновите. Пупољци се развијају на жилама (подземни) и на једногодишњим изданцима. Цветне гранчице су дуге или кратке које се развијају у пазуху листова на двогодишњим леторастима. Цвет је хемофродитан (двополан) и средње крупан, који има тучкове и прашнике и двојни цветни омотач. Цветови су скупљени на цветним гранчицама, које се не развијају једновремено. Плод купине представља збир коштуница на чврстој ложи и по боји могу бити тамни, мат црни или сјајно црни.

Употреба[уреди]

Плод купине се користи у исхрани као воће, служи за прављење сокова, џемова, вина и сл. Лишће купине се користи у разним чајевима, који имају благотворно дејство на снижавања крвног притиска и нивоа шећера у крви.

Технологија производње купине[уреди]

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]