Кућа у Лењиновој бр. 51 у Сремској Митровици

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа у Лењиновој бр. 51 у Сремској Митровици
Кућа у Лењиновој бр. 51
Опште информације
МестоСремска Митровица
ОпштинаСремска Митровица
Време настанкадруга половина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Кућа у Лењиновој бр. 51 у Сремској Митровици је подигнута у другој половини 19. века, у насељу Каменита ћуприја, данас у Булевару Арсенија Чарнојевића бр. 51, представља један од ретко сачуваних типичних примера куће граничарског земљорадника. Као непокретно културно добро има статус споменика културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Кућа је постављена на регулационој линији, окренута ужом страном ка улици има два одвојена улаза: пешачки и колски (капију). Својим једноставним просторним распоредом правоугаоне основе и масивним зидовима од мешаног материјала, сврстава се у ред стандардних породичних кућа које су се у том периоду градиле по строго прописаним нормама. Као код већине војвођанских кућа и овде се појављује карактеристични забат – равна површина која затвара високи двоводни кров покривен црепом. Једноставно обрађена улична фасада, одвојена снажно профилисаним венцем на зону приземља и забата, са по два симетрично постављена прозора, чини са плитком малтерском пластиком сведених облика складну целину. Претрпела је последњих година неодговарајуће нестручне измене. Нови пословни објекат на парцели нарушава споменичка својства граничарске куће.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.