Лабрадор ретривер

С Википедије, слободне енциклопедије
Лабрадор ретривер
Нос овог лаба је више роз него црн
Уобичајени надимциЛаб
ПореклоЊуфаундленд (Канада)
Особине
Тежина Мужјак 35 — 40 kg
Женка 30 — 35 kg
Висина Мужјак 56 — 58 cm
Женка 54 — 56 cm
Боја једнобојна црна,
жута (од беле до лисичје црвене),
чоколадна
Класификација / стандарди
ФЦИ Група 8, Секција 1 #122 стандард
АКЦ Спортски стандард
АНКЦ Група 3 (птичари) стандард
ЦКЦ Група 1 — Спортски пси стандард
КЦ (УК) Птичар стандард
НЗКЦ Птичар стандард
УКЦ Птичар стандард
Домаћи пас (Canis lupus familiaris)

Лабрадор ретривер или само лабрадор (колокв. скр. лаб) је један од неколико врста ретривера, врста птичара. Лабрадор се сматра за најпопуларнију расу паса на свету, а најпопуларнија је раса по регистрацији у САД-у (од 1991),[1] Уједињеном Краљевству,[2] Пољској те неколико других држава.[3] Такође је најпопуларнија раса пса асистента у САД, Аустралији и многим другим државама. Такође се много користи и у полицији и другим званичним телима због детекције и радних способности.[4] Веома су друштвени, нежни, паметни, снажни и пси добре нарави,[3][4] а генерално се сматрају за добре човекове пријатеље свих старосних доба (укључујући висок ниво толеранције и стрпљења за децу),[5][6] и то их чини одличним радним псима. Ови пси су веома лојални и одлични су пливачи. Могу се користити у разним шоу-програмима. Добро трениран, лабрадор је један од најодговорнијих, најпослушнијих и најталентованијих раса на свету.[4][3][7]

Спољашњост[уреди | уреди извор]

  • Снажно грађен, широке лобање, широких и дубоких прса и ребара.
  • Кратак и снажан у слабинама и стражњем делу.

Нарав[уреди | уреди извор]

Лабрадор је сналажљив и интелигентан, али и послушан и привржен пас. Веома је друштвен, али и безгранично стрпљив. Изузетно се добро слаже са децом и другим кућним љубимцима. Нежан је и пажљив до те мере да у устима може носити живо јаје а да га не разбије. Са друге стране, велики је и може бити веома трапав, када је у питању живот у стану и малом простору. Веома је активан и као млад пас захтева доста пажње и игре.[8]

Здравље[уреди | уреди извор]

Дисплазија кукова, односно коксофеморалног зглоба је врло честа код лабрадор ретривера, и наследна је. Једини начин да се она сузбије је отклањање и елиминација јединки из репродукције које имају дисплазију кукова. Већина земаља, чланица ФЦИ-а, као битан податак за употребу паса у приплоду, обавезно инсистирају на РТГ- снимку овог зглоба за чије снимање се издају лиценце, а очитавање је комисијски и резултати се објављују у званичним, регуларним кинолошким друштвима тако да се све малверзације избегну; сви бивају упознати с оним јединкама који имају дисплазију, односно псима који се не могу користити у приплоду. Нажалост, овим су погођени и типични екстеријерни пси, шампиони, а на савести узгајивача је и интересу пасмине да се такви пси стварно не користе у приплоду.

Атрофија ретине је такође у великом броју оптеретила ову пасмину јер се преноси и потребно је обавити преглед очног дна (фундуса). Идеално је када би пси који се користе у приплоду били катаракта негативни; ипак, често смо сведоци да лабрадори и пре неке озбиљне старости потпуно изгубе вид и ослепе. На срећу, атрофија ретине је далеко ређе обољење код лабрадора.

Остеохондроза се код лабрадора углавном појављује у периоду интензивног раста, од 4. до 8. месеца старости, углавном као упала покоснице, и то најчешће костију лакта, који касније прераста у артритис, а предиспонирајући фактори су: хормонална неуравнотеженост, исхрана, рад и нагли раст.

Од осталих болести које се, срећом, много ређе јављају су глувоћа, епилепсија, парализа душника, повраћање хране.

Познати лабрадори[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ AKC Dog Registration Statistics Архивирано на сајту Wayback Machine (7. фебруар 2015). Приступљено 10. 4. 2013.
  2. ^ 2006 Top 20 Breed Registrations - The Kennel Club Архивирано на сајту Wayback Machine (7. јул 2013). Приступљено 10. 4. 2013.
  3. ^ а б в „Labrador Retriever”. dogbreedz.com\. Приступљено 12. 9. 2007. 
  4. ^ а б в Tassie, Raye. „A Lab is”. Labrador Retriever Club of South Australia Inc. Архивирано из оригинала 20. 02. 2009. г. Приступљено 12. 9. 2007. 
  5. ^ Labrador Retriever Архивирано на сајту Wayback Machine (10. април 2008). Приступљено 10. 4. 2013.
  6. ^ "Sporting breeds: Labrador Retriever Архивирано на сајту Wayback Machine (22. април 2008)." animalforum.com Архивирано на сајту Wayback Machine (10. април 2008). (c) 1998-2007
  7. ^ Chandran, Padma. „Labrador Retriever”. Приступљено 12. 9. 2007. 
  8. ^ "Rase pasa: Labrador retriver Архивирано на сајту Wayback Machine (1. јул 2019)." superljubimac.rs Архивирано на сајту Wayback Machine (1. јул 2019).