Латинска црква у Глашинцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Латинска црква у Глашинцу
Латинска црква
Опште информације
МестоГлашинце
ОпштинаЖиторађа
Држава Србија
Време настанка4. век
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Ниш

Латинска црква у Глашинцу, месту у општини Житорађа, по претпоставци подигнута је у 4. веку. Проглашена је непокретним културним добром и заштићена је као споменик културе од изузетног значаја.

Положај и изглед цркве[уреди | уреди извор]

Латинска црква је смештена у близини села Глашинце, на једном узвишењу звано Глашинска чука. Претпоставка је да је у једном тренутку била посвећена Успењу Пресвете Богородице.[1]

Црква је у основи једнобродна грађевина, зидана црвеном опеком, правоугаоног облика са полукружном олтарском апсидом. Унутрашњост цркве, са часном трпезом на западној страни има уклесан мањи крст у кругу, док је постамент за часну трпезу касније донет. У околини цркве посведочена је некропола, формирана од аморфних надгробника из 14. и 15. века.

Године 1949. црква је проглашена спомеником културе од изузетног значаја, са тим да стручна и систематска конзервација цркве није спроведена до краја. Неопходна су детаљна археолошка и историјска истраживања ради добијања потпутнијих података о некадашњем изгледу и животу цркве.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Мишић, С. (2009). Историјско-географска истраживања Топличког краја од 15. до 22. августа 2009. ЕкспД Топлица 2009. Београд: Дигитална архива Математичког института САНУ.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Општина Житорађа-званична презентација”. Архивирано из оригинала 31. 03. 2015. г. Приступљено 05. 04. 2015. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.