Латинска црква у Горњем Матејевцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Латинска црква
Латинска црква у Горњем Матејевцу
Опште информације
МестоГорњи Матејевац
ОпштинаГрадска општина Пантелеј, Град Ниш
Држава Србија
Врста споменикацрква
Време настанкапрва половина 11. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
ВласникРепублика Србија
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Ниш

Латинска црква или Русалија[а] у Горњем Матејевцу, на брду Метох изнад Ниша, је посвећена светој Тројици и спада у групу ретких очуваних грађевина из преднемањићког доба,[1] а подигнута је највероватније у првој половини 11. века,[2] у доба византијске владавине тим простором.

Историја[уреди | уреди извор]

Латинска црква свој народни назив је добила по Дубровчанима (католицима тј. Латинима) који су је користили током 16. века. У периоду од 1968. до 1974. године, на цркви су обављени конзерваторски и рестаураторски радови, током којих јој је враћен њен изворни облик, који је реконструисан на основу њених остатака и археолошких истраживања. Данас се Латинска црква налази под заштитом Републике Србије, као споменик културе од великог значаја.[1]

Изглед цркве[уреди | уреди извор]

Латинска црква је једнобродна грађевина малих димензија. Има основу уписаног крста сажетог типа са куполом и полукружном олтарском апсидом. Њена унутрашњост је паровима бочних пиластра, повезаних луковима, подељена на три травеја, неједнаких димензија, тако да су бочни (источни и западни) засведени полуобличасто, док се над централним формира основа куполе. Сама купола је осмострана са четири прозора. Црква је имала и нартекс (који је данас очуван само у нивоу темеља) за који се сматра да су га подигли Дубровчани.

У њеној унутрашњости нису пронађени остаци средњовековног живописа, али је познато да је 1870. године осликана, тада је сликан и лик „Светог Милоша Обилића“ у природној величини.[3] Спољашњост цркве украшена је употребом византијског начина градње (наизменичним постављањем редова белог камена и црвене опеке), слепим аркадама и пластичном декорацијом, а у њеној градњи је искоришћена и једна римска надгробна стела.

Галерија[уреди | уреди извор]

Напомена[уреди | уреди извор]

  1. ^ Поред ових имена, за цркву се још користе и називи Голема црква, Света Тројица Русалијска и Света Богородица Русалијска.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Латинска црква — Споменици културе у Србији”. САНУ. 
  2. ^ „Латинска црква у Горњем Матејевцу“[мртва веза], Приступљено 10. 4. 2013.
  3. ^ Р. Михаљчић, Јунаци косовске легенде, Београд 1989, стр. 65

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]