Летећа тамница

С Википедије, слободне енциклопедије
Летећа тамница
Филмски постер
Изворни насловCon Air
РежијаСајмон Вест
СценариоСкот Розенберг
ПродуцентЏери Брукхајмер
Главне улогеНиколас Кејџ
Џон Кјузак
Џон Малкович
МузикаМарк Мансина
Тревор Рабин
МонтажаКрис Лебензон
Стив Мирковић
Глен Скантлбери
Продуцентска
кућа
20th Century Fox
Година1997.
Трајање115 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет75.000.000 долара
Зарада224.012.234 долара
IMDb веза

Летећа тамница (енгл. Con Air) је амерички филм режисера Сајмона Веста са Николасом Кејџом, Џоном Кјузаком и Џоном Малковичем у главним улогама.

Радња[уреди | уреди извор]

1989. Пензионисани припадник Америчких ренџера Камерон По упознаје своју жену Тришу у бару. Убрзо их на улици нападају хулигани и Камерон, бранећи се, убија једног од њих. По савету адвоката, Камерон признаје кривицу, али судија сматра да је оптужени „користио војне вештине против цивила“ и осуђује га на 7-10 година затвора. По не клоне духом, тренира тело, учи шпански и склапа пријатељства са другим затвореницима, укључујући Мајка О'Дала („Бејби-О“).

Прошло је 8 година (1997). Авионом Ц-123 Џејлберд, затворенике превозе под стражом у нови затвор, а међу њима је и Камерон По, који је превремено пуштен на слободу. Агент ДЕА Данкан Малој спрема се да пошаље свог федералног агента Вилијама Симса у авион да прати ситуацију и даје му пиштољ са собом. Савезни шериф Винс Ларкин тражи да му да оружје, пошто нико у затворском авиону нема оружје. Малој удовољава његовом захтеву, али онда тајно даје Симсу пиштољ.

Током лета, рецидивиста Сајрус Грисом („Сајрус-Вирус“), заједно са својим саучесницима, отима авион, убивши копилота, доктора и неколико чувара, и ослобађа затворенике. Он узима пиштољ од убијеног копилота, али агент Симс, којег је послао Малој, случајно се открива и умире. Бејби О треба инсулин (он је дијабетичар) и Камерон обећава да ће помоћи. Грисом приморава команданта посаде да каже контролору да је све у реду у авиону.

Ларкин у овом тренутку проналази нацрте затворског авиона у Сајрусовој ћелији и открива своје планове. Један од чувара отвара Грисомову кутију у којој се налази бомба и долази до експлозије.

У међувремену, Сајрус Вајрус и њихови помоћници облаче полицијске униформе и слећу у Карсон Сити да размене три бела затвореника. Али они су погинули током отмице авиона, а Грисом шаље „добровољце“, укључујући и команданта посаде. По одбија да напусти авион како би помогао Бејби О и чувару Сели Бишоп. Полиција заузврат даје десет криминалаца, укључујући манијака Гарланда Грина. Помоћник Сајруса Џо Паркер (Билијар) преуређује транспондер са Ц-123 на другу летелицу, али нема времена да се укрца у Џејлберд, покушава да га сустигне током полетања и на крају умире, павши испод стајног трапа.

Ларкин анализира информације и схвата да је Камерон његов „савезник“ на Ц-123 и покушава да одврати Малоја од обарања авиона. Камерон, у међувремену, по налогу „Дијамантског пса” избацује из авиона тело „Билијара” заглављено у вратима стајног трапа, али пре тога на одећи исписује поруку за Ларкина; тело „Билијара“ слеће право у град, Винс је обавештен о проналаску. Он схвата да Малој прати погрешан авион, али Малој одбија да саслуша маршала. Ларкин краде Малојев ауто и вози се до напуштеног аеродрома Лернер Филд да се састане са криминалцима. Камерон убија Сајрусовог саучесника Вилијама Бедфорда („Били-Бедлам“), који га је разоткрио.

Ствар из мочваре спушта авион на Лернер Филд, али се заглавио у песку. Ларкина су онесвестили остаци са штале који су пали на њега, а разбацани авионом приликом слетања. Бандити заробљавају тројицу стражара, али их, захваљујући Поовој интервенцији, не убијају. По креће да набави инсулин за Бејби-О, али наилази на мексичке бандите које убија уз помоћ Ларкина. Шеф Сајруса и саучесник Франсиско Синдино напушта криминалце и спрема се да одлети у свом авиону, али га Ларкин обара дизалицом. „Сајрус” не опрашта Синдину издају и брутално се обрачунава са њим, живог га спаливши. Гарланд Грин, шетајући околином, среће девојчицу са којом се игра луткама, пева са њом и на крају је не убије.

Стражари стижу на Лернер Филд. Бандити им упадају у заседу, али Ларкин их спасава камионом. Камерон трчи до авиона са инсулином. Силоватељ Џони Бак („Џони-23“) спрема се да силује чувара Сали, али По прискаче у помоћ и нокаутира га и спасе њу, као и живот „Беби-О“; Џејлберд полети. „Сајрус” покушава да открије ко га је пријавио полицији, а „Бејби-О” му признаје уместо По; Сирус пуца на њега. Авион јуре хеликоптери са Ларкином и Малојем, Ларкин затвара Ц-123 својим хеликоптером и тражи од Малоја да га не обори, што он на крају и уради. По се бори са бандитима и добија метак у леву руку, док Сали нокаутира Грисома. По долази у пилотску кабину Ствари из мочваре и наређује му да спусти авион. Ц-123 тешко слеће у Лас Вегасу тачно испред казина и делимично је уништен, убивши Џонија 23 током слетања. Криминалци су ухапшени, Бејби-О је покупила хитна помоћ, али Сајрус Вирус, Ствар из мочваре и Дајмонд Дог побегну ватрогасним возилом. По и Ларкин их прогоне на полицијским мотоциклима и заустављају криминалце у тешкој борби. На крају филма, Камерон се састаје са супругом Тришом и осмогодишњом ћерком Кејси и поклања ћерки плишаног ружичастог зеца, којег јој је купио као рођендански поклон.

Филм се завршава наизглед реформисаним Гарланд Грином који игра у казину.

Улоге[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]