Лењинградска област

Из Википедије, слободне енциклопедије
Лењинградска област
Ленингра́дская о́бласть
Застава Грб
Застава Грб
Положај Лењинградске области
Држава Застава Русије Русија
Главни град Санкт Петербург
Федерални округ Северозападни федерални округ
Службени језик руски
Површина 83.908 км²
Становништво 2015.
 - Број 1.775.540
 - Густина становништва 21,16 ст/км²
Валута руска рубља
 - ISO 3166-2 RU-LEN
Веб-сајт lenobl.ru
Временска зона UTC+3 (Московско време)

Лењинградска област (рус. Ленингра́дская о́бласть) конститутивни је субјект Руске Федерације[1] са статусом области на простору Северозападног федералног округа, на северозападу европског дела Русије.

Област се граничи са Карелијом на северу, Вологодском и Новгородском облашћу на истоку и југоистоку, док је на југу територија Псковске области. На западу је део међународне границе са Естонијом, док је на северозападу граница са Финском. На западу Лењинградска област излази на обале Финског залива Балтичког мора, док је на северу део акваторије језера Ладога. Административно седиште области налази се у граду Санкт Петербургу који као један од три федерална града РФ представља засебну административну јединицу и не улази у састав области (федерални градови су још и Москва и Севастопољ). Са површином од 83.908 км² налази се на 39. месту међу субјектима Руске Федерације, а чак 12,8% територије обухватају водене површине. Према проценама националне статистичке службе за 2015. на подручју области је живело укупно 1.775.540 становника или у просеку 21,16 ст/км². Област се протеже у смеру запад-исток у дужини од око 500 километара, док је ширина у смеру север-југ око 320 километара.

Лењинградска област настала је као резултат административно-територијалних реформи које су совјетске власти спровеле у лето 1927. године, а историјска претходница области била је Ингерманландска губернија основана 1708. године. Током историје Ингерманландска губернија је три пута мењала име, прво у Санктпетербуршку, потом Петроградску и на послетку Лењинградску губернију. Цела област је добила име по вођи Октобарске револуције Владимиру Иличу Лењину, по којем је и град Санкт Петербург носио име Лењинград од 1924. до 1991. године.

Административно, Лењинградска област је подељена на 17 општинских рејона и један градски округ. На територији области постоје укупно 63 градска насеља, од чега је 31 насеље са статусом града, док су преостала 32 насељена места са статусом варошица. Највећи градски центри у области су Гатчина, Виборг, Соснови Бор и Всеволошк. Основу популације чине Руси чији процентуални удео у укупној популацији износи око 93%, док су најбројније мањинске етничке заједнице Украјинци, Белоруси и Татари.

Етимологија[уреди]

Област носи име по идејном вођи Октобарске Револуције Владимиру Иличу Лењину, по којем је и град Санкт Петербург носио име Лењинград од 1924. до 1991. године. Иако је након распада Совјетског Савеза и пада комунизма град вратио у употребу свој историјски назив задржано је старо име за област око града.

Географија[уреди]

Топографска мапа Лењинградске области

Лењинградска област налази се на северозападу европског дела Руске Федерације, односно обухвата крајњи запад Северозападног федералног округа. Територија области не чини компактну целину него је јако издужена у смеру запад-исток у дужини од око 500 километара, док је највеће растојање од северне до јужне границе области 320 километара. Лењинградска област обухвата територију површине 83.908 км², што чини свега 0,5% укупне површине Руске Федерације. По величини територије област се налази на 39. месту међу субјектима Федерације.[2] Област се на југу граничи са територијом Новгородске области, на истоку и југоистоку је Вологодска област, док је на југозападу граница са Псковском облашћу. На северу је територија Аутономне Републике Карелије, док је на западу територија федералног града Санкт Петербурга. На крајњем северозападу области се налази међународна граница са Републиком Финском, док је на западу на потезу између Финског залива и Чудског језера граница са Републиком Естонијом. Са севера се у територију области дубоко увлачи акваторија Ладошког језера чијих око 50% површине административно припада овој области. На западу су обале Финског залива Балтичког мора.


Становништво[уреди]

Демографија
1989. 2002. 2010.
1.661.173 1.669.205 1.716.868

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. „Конституция Российской Федерации . 
  2. Все регионы Федерации – информационно-деловой портал. "НВ-ПАРТНЕР" География Тверской области

Спољашње везе[уреди]


Координате: 60°03’ СГШ, 31°45′ ИГД